Stephex Horse Trucks

Belgische vrienden vh KWPN dressuurpaard
Peter Van den Bulck
03/07/2015 11:41
17/03/2023 23:42
4 min
paardenfotograaf.be

Belgische vrienden vh KWPN dressuurpaard

Tijdens één van de Centrale Keuringen die het KWPN in het zuiden van Nederland organiseert (Limburg), werd er met de heer Will Haarman – verantwoordelijke voor de organisatie van o.a. de Centrale Keuring in Noord Brabant, van idee gewisseld over de haalbaarheid om een organisatie van een Stamboekkeuring en/of Centrale Keuring van KWPN geregistreerde paarden in België te organiseren.

Tijdens de koude wintermaanden werd er in de schoot van het KWPN van gedachte gewisseld over dit verzoek. Een aantal dagen voor de KWPN hengstenkeuring in ’s Hertogenbosch werd er een positief signaal gegeven vanuit het KWPN om bijeen te komen om elkaars doelstellingen en verwachtingen te aanhoren. Deze bijeenkomst vond plaats tijdens de organisatie van de KWPN hengstenkeuring in ’s Hertogenbosch. Een achttal daar aanwezige Belgische fokkers werden inderhaast gevraagd om deel uit te maken van de eerste werkgroep. Hier werd in gezamenlijk overleg besloten om een eerste bijeenkomst te organiseren in België, eerste en enige agendapunt: heeft het zin om in België iets te organiseren betreffende dressuurpaarden en heeft het KWPN hier een rol in te vervullen?

In aanwezigheid van de directeur van het KWPN, de heer KNAAP Johan en Ine VANDEUREN, senior inspector KWPN werd vastgesteld dat het zeker zinvol zou kunnen zijn om KWPN dressuurpaard gerelateerde initiatieven te ontwikkelen.

Het eerste initiatief dat werd voorgesteld en ontwikkeld was een informatiedag aangaande de bouw van het dressuurpaard.

Op zaterdag 11 april vond onder zeer ruime belangstelling de informatiedag plaats in de Dena Stables in Turnhout.

Nadat Johan Knaap, directeur van het KWPN, iedereen van harte welkom heette en de historie van het KWPN paard helder uitlegde, werd vervolgens door Ine van Deurzen, KWPN senior inspecteur, een inleiding verzorgd over het functionele dressuurpaard en hoe leden dat trachten te fokken. Zij ging hier onder andere in op de methode die het KWPN gebruikt om paarden te beoordelen, het lineair scoren. Maar ook het fokdoel, fokwaarden en hengstenkeuze kwam aan bod.

Vervolgens werd onder begeleiding van Marian Dorresteijn, lid van de KWPN Hengstenkeuringscommissie dressuur, in het middagprogramma aandacht geschonken aan de beoordeling van het dressuurpaard in de praktijk. Een aantal paarden werd aan de hand getoond, waarbij ingegaan werd op exterieur en beweging aan de hand en welke kenmerken belangrijk zijn voor een functioneel dressuurpaard. Later in de namiddag werden ook een aantal paarden onder het zadel getoond, waarbij werd ingegaan op het ontdekken van talent. Een uitgelezen kans om het oog voor talent te scholen en aldus meer te weten te komen over de fokkerij van dressuurpaarden.

Op 30 mei laatstleden vond het tweede initiatief plaats.

Onder meer dan bevredigende belangstelling werd er bij Van Olst Stables in Den Hout en bij de stallen van de Anoravahoeve in Galder bij Cees van Etten een bedrijfsbezoek gepland.

Wij hebben een mooi bedrijfsbezoekdag gehad bij de Anoravahoeve en Van Olst horses . In totaal ginger we met 36 ingeschrevenen van start, gaandeweg kwamen er hier nog een aantal bij zodat we op zo'n 45 geïnteresseerden uitkwamen. Professionals Gert Jan Van Olst en Cees van Etten gaven tekst en uitleg bij hun werk. Hoe keken zij tegen de fokkerij aan, wat was belangrijk bij het paard, wat komt hier allemaal bij kijken en wat zijn aandachtspunten. En hoe sluit de fokkerij aan op de sport en omgekeerd! Uiteraard werden ook "enkele" van hun toppers getoond (+/- 30 paarden) kregen we te zien onder het zadel of aan de hand. Welke telkens zeer fijn werden voorgesteld. Kortom een heel erg leerrijke dag, met begeesterende sprekers, fijne ruiters, mooie paarden en een enthousiast publiek!

Ons derde initiatief wordt de Stamboek- en Centrale Keuring van KWPN geregistreerde dressuurpaarden in de Dena Stables in Turnhout op 17 juli aanstaande.

In samenwerking en onder verantwoordelijkheid van het KWPN wordt er op 17 juli in de voormiddag (vanaf 09.00 uur) een volwaardige stamboekkeuring georganiseerd voor KWPN geregistreerde dressuurpaarden. Voor deze keuring komen alle KWPN geregistreerde dressuurmerries in aanmerking, hetzij voor het behalen van het Stamboek predikaat, hetzij voor het behalen van het Ster predikaat.

Onder de middagpauze is ere en leerrijke dressurclinic voorzien van José Van Haaren en een aantal lokale dressuurruiters, afgewisseld met Belgische ruiters of amazones die op Lichte Tour niveau een dressuurproef zullen rijden met à la minute commentaar van de jury. (een volledig nieuw gegeven In de wereld van de dressuursport)

Het namiddagprogramma zal bestaan uit een Centrale Keuring waarbij de uitgeselecteerde merries de mogelijkheid krijgen om opgewaardeerd te worden tot Voorlopig keur, Keur en/of Elite. Tevens is er een veulenkeuring van KWPN geregistreerde dressuurveulens te bewonderen;

Iedereen die een KWPN geregistreerd veulen heft mag hier aan deelnemen. Zowel voor de merries als voor de veulens geldt, dat indien zij aan bepaalde voorwaarden voldoen, uitgezonden kunnen worden naar de Nationale Kampioenschappen in Ermelo in augustus.

Uiteraard kan je onze activiteiten volgen op onze Facebookpagina:

https://www.facebook.com/pages/Belgische-vrienden-van-het-KWPN-dressuurpaard/357099531154257

Namens de ‘Belgische vrienden van het KWPN dressuurpaard’

Van Gils Henri- Eva Rutten

In beeld

Komende evenementen

CSI3* San Miguel de Allende 24/04 - 28/04

CSIO3* EEF Gorla Minore 24/04 - 28/04

CSI2*-W Curitiba PR 24/04 - 28/04

CSI2* Chepstow 24/04 - 28/04

CSI2* Stadl Paura 24/04 - 28/04

CSI2* Sentower Park 24/04 - 28/04

CSI4* Lexington 24/04 - 28/04

CSI3*/CSI2* Hagen a. T. W. 24/04 - 28/04

CSI2* Zielona Gora 25/04 - 28/04

CSI2* Azelhof 25/04 - 28/04

CSI5*/CSI2* Fontainebleau 25/04 - 28/04

Voorbije evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap