Stephex Horse Trucks

GCT: Deusser en Happiness winnen 1.55m
Bjorn Van Bunder
05/08/2016 19:47
18/03/2023 05:54
3 min
GCT

GCT: Deusser en Happiness winnen 1.55m

Daniel Deusser nam onlangs samen met Equita van 't Zorgvliet ook Happiness van't Paradijs over van collega Jonna Ekberg en ook daarmee kan hij winnen. Samen pakten ze de 1.55m-proef met barrage vannamiddag tijdens de Global Champions Tour van Valkenswaard. Daarin werd al ruim 60.000 euro verdeeld. Morgen is er de GP met 300.000 euro en maar liefst 25 Rio-ruiters daarin.

De Longines Global Champions Tour van Valkenswaard staat al helemaal in het teken van de Olympiade, de paarden van de springruiters staan zelfs al klaar om op te stijgen naar Rio. Van de internationale deelnemers hebben zich er 23 voor de Olympische Spelen gekwalificeerd. Sommigen, zoals Ludger Beerbaum en Rolf-Göran Bengtsson, zijn al oude rotten. Steve Guerdat heeft echter de beste en meest recente herinnering. Hij won in 2012 in Londen individueel goud. Ludger Beerbaum met zijn 52 jaar zal voor de zevende keer aan de Spelen deelnemen. Na zijn laatste training met Casello heeft „een goed gevoel“. En alhoewel hij nu wel weet hoe het allemaal werkt heeft hij toch een lichte kriebel in zijn buik. „Ik verheug me erop“, zo zegt hij op de deelnemerstribune in Valkenswaard, „vooral op het Olympische dorp waarin ik zal verblijven. In vind het heerlijk om met andere sporten in aanraking te komen.“ Maar net als voor alle andere ruiters is de wedstrijd in Valkenswaard een belangrijk onderdeel van de wedstrijdkalender die hij niet wil missen.

Zijn Duitse collega’s Marcus Ehning, Daniel Deusser en Christian Ahlmann staan allemaal vlak voor hun vertrek aanstaande maandag. Ahlmann vertrekt als nummer één van de wereldranglijst naar Rio. „Misschien geeft dat nog een beetje extra kracht“, zo zegt hij met een knipoog. Marcus Ehning verheugt zich erop na hopenlijk succesvolle Spelen weer thuis te komen. Echtgenote Nadia verwacht immers haar vierde kind. Papa Ehning zegt onderkoeld; „Ze weet wel wat er op haar af komt.“

Ook de Nederlanders zijn in gedachten al in Rio. Maar eerst willen ze de LGCT in Valkenswaard nog meemaken. Om die reden hebben ze hun vlucht een dag verschoven. Harrie Smolders: “Dit is mijn thuiswedstrijd. Hier komen mijn vrienden en familie. Ieder van ons wilde erbij zijn in Valkenswaard want de condities voor ons als ruiters zijn fantastisch.” Landgenoot Maikel van der Vleuten: “Het concours in Valkenswaard is een van de allerbeste concoursen. Als hier 23 van de Olympische ruiters willen starten dan betekent dat een heleboel. Wij kunnen door dit concours in het ritme voor de Olympische Spelen blijven.” Maar eerst wil iedereen Valkenswaard goed afsluiten. Daarna is de blik gemotiveerd gericht op Rio…

Maar eerst werd de aandacht gevestigd op de parcoursen van Ulliano Vezzani, die al veel parcoursen voor de LGCT ontworpen heeft De eerste vijf-sterrenwedstrijd werd in de namiddag gewonnen door Abdullah Alsharbatly (Saoedi-Arabië) met Tobalia (25,95 sec.) voor de Amerikaan McLain Ward op HHCarlos Z (26,70 sec.) en Nederlander Michel Hendrix (27,97 sec.).

Twintig ruiters slaagden er in de hoofdrubriek in de barrage te bereiken. Het snelst, en weer foutloos, was Daniel Deusser (DLD) met de merrie Happiness van T Paradijs (35,34 sec.). Tweede werd de Ier Denis Lynch met de hengst All Star (foutloos, 36,29 sec.). Op de derde plaats eindigde Steve Guerda (SUI) met de merrie die eveneens Happiness heet.

In de CSI2* werd Thibault Philippaerts (Zandigo) na een toprondje op chrono tweede met Zandigo en ook aan deze proef namen heel wat Rio-ruiters deel. Een derde Philippaerts komt er weldra aan op topniveau en ook de nummer vier Anthony sprong in Valkenswaard in de CSI1*.

Celine Schoonbroodt-de Azevedo, gisteren al twee maal tweede, werd nu winnares van de kleine tour 1.35m met Une Elite d'Avril.

In beeld

Komende evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap