Stephex Horse Trucks

Zaak Van Paesschen: KBRSF reageert formeel
Bjorn Van Bunder
25/08/2014 19:26
4 min
paardenfotograaf.be

Zaak Van Paesschen: KBRSF reageert formeel

Na de persconferentie door Alain Vancampenhoudt en Stany Van Paesschen afgelopen weekend, reageert de Belgische bond met volgend communiqué:

De voorbije dagen zijn er heel wat persberichten verspreid door de entourage van Constant Van Paesschen en hun raadgevers. In die persberichten wordt er onder meer melding gemaakt van “drie overwinningen” via juridische weg aangaande de niet-selectie voor de WEG van Constant.

Er werden drie juridische procedures ingeleid door de entourage van Constant Van Paesschen, waarvan twee eenzijdig. Dit betekent dat in twee procedures KBRSF niet gehoord werd en zich niet heeft kunnen verdedigen tot nu toe.

 In eerste instantie heeft de rechtbank van eerste aanleg de federatie eenzijdig opgelegd Constant op te nemen in de selectie tot zolang het BAS geen uitspraak heeft gedaan.
 Het BAS heeft op donderdag 21 augustus beslist dat Constant diende opgenomen te worden in de selectie voor de WEG. Een beslissing waarvan de motivering nog niet bekend is. De Federatie heeft reeds van bij de aanvang van de procedure voor het BAS het nodige voorbehoud gemaakt.
 Op vrijdag 22 augustus werd er opnieuw een eenzijdig verzoekschrift ingediend om de beslissing van het BAS af te dwingen mits betaling van een dwangsom van 5.000 euro.


De KBRSF, hierin bijgestaan door haar raadgevers, neemt ondertussen alle stappen om hierop te reageren en zal deze beslissingen aanvechten.
Wij merken daarnaast op dat het besluit van het Belgisch Arbitragehof van de Sport onuitvoerbaar is, aangezien we Constant Van Paesschen niet kunnen opnemen in de selectie zonder onrechtstreeks een andere ruiter uit de selectie te halen. Wij kijken dan ook uit naar de motivering van deze beslissing. De Federatie wenst zich in deze niet boven de wet te stellen, maar onderneemt wel alle verdere juridische stappen waar nodig om haar selectie van de ploeg te blijven verdedigen, door dik en door dun. Wij willen hierin een voorbeeld zijn voor andere sporten en sportfederaties. Het algemeen principe dat een federatie via rechterlijke weg zou gedwongen worden om een eigen sportieve selectie aan te passen tart immers alle verbeelding en zou een verlamming zijn voor elke sport op dit niveau.

De sportieve achtergrond
Daarnaast wenst de Federatie nogmaals te benadrukken dat de coaches gewikt en gewogen hebben en in hun finale beslissing de juiste equipe hebben voorgesteld. Zij zijn in deze gesteund door de springcommissie die unaniem beslist heeft. Deze equipe is tot stand gekomen door te selecteren op basis van voorbije prestaties, voorbije ervaringen op grote kampioenschappen, frisheid en fitheid van de paarden en vooruitzichten voor de nabije toekomst. Criteria die in het verleden door alle andere coaches eveneens gehanteerd werden en hun succes bewezen hebben. Nog nooit hebben en nooit zullen communautaire beweegredenen een invloed hebben op een selectie, ook al beweren sommigen het tegendeel. Wij merken tevens op dat indien in het verleden selecties voor Wereldkampioenschappen louter op basis van rankings zouden genomen zijn, dan had noch Jos Lansink in 2006, noch Philippe Lejeune in 2010 kunnen deelnemen aan het WK en zouden ze dus nooit Wereldkampioen geworden zijn.
Alle ruiters, Constant Van Paesschen inbegrepen, hebben een charter met onder meer een integriteitsclausule, een informatieclausule en een deontologische code voor hem en zijn entourage onderschreven. De gebeurtenissen van de voorbije maanden staan in schril contrast met de verbintenissen zoals aangegaan in dat charter.


Wij betreuren ten zeerste alle uitspraken en aanvallen door de entourage van Constant Van Paesschen die gericht zijn op individuen zoals de coaches, de voorzitter van de KBRSF, leden van de nationale springcommissie, leden van de veterinaire commissie en andere betrokkenen. Deze persoonlijke aanvallen zijn van lasterlijke aard maar wij zullen hier niet verder via de pers op reageren. De KBRSF wenst in deze - om het sportief uit te drukken – de bal te spelen, en niet de man. De niet-selectie van Constant Van Paesschen doet dan ook geen afbreuk aan zijn behaalde resultaten tot nu toe, een mooie toekomst wacht hem nog. Wij wensen nog eens expliciet te benadrukken dat alle selecties die onder meer eerder dit jaar op analoge wijze gemaakt werden, hun succes bewezen hebben. Wij hopen en gaan ervan uit dat dit ook in Caen tot een gelijkaardig resultaat kan leiden.
De Federatie wenst nogmaals te benadrukken dat wij ons nu volop verder willen voorbereiden voor deze Wereldkampioenschappen van de paardensport, die ondertussen gestart zijn. Onze Belgische springduivels bereiden momenteel hun trip naar Normandië voor. De WEG is een hippisch festijn als hoogtepunt voor een sport waarin fair-play en sportiviteit nog steeds hoog in het vaandel worden gedragen. Wij zullen er alles aan doen om dit in de toekomst ook zo te houden.

In beeld

Komende evenementen

CSI3* San Miguel de Allende 24/04 - 28/04

CSIO3* EEF Gorla Minore 24/04 - 28/04

CSI2*-W Curitiba PR 24/04 - 28/04

CSI2* Chepstow 24/04 - 28/04

CSI2* Stadl Paura 24/04 - 28/04

CSI2* Sentower Park 24/04 - 28/04

CSI4* Lexington 24/04 - 28/04

CSI3*/CSI2* Hagen a. T. W. 24/04 - 28/04

CSI2* Zielona Gora 25/04 - 28/04

CSI2* Azelhof 25/04 - 28/04

CSI5*/CSI2* Fontainebleau 25/04 - 28/04

Voorbije evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap