Conrad naar Double H Farm in Amerika
Bjorn Van Bunder
04/03/2016 21:37
20/03/2023 10:38
6 min
paardenfotograaf.be

Conrad naar Double H Farm in Amerika

Conrad de Hus is dan toch verkocht voor de Olympische Spelen. Via een persbericht laat Gregory Wathelet weten dat hij onder het zadel komt van Quentin Judge, de partner van Cayce Harrison en de schoonzoon van Hunter Harrison van Double H Farm. Hetzelfde team heeft ook al HH Copin vd Broy in zijn bezit. Quentin Judge hoopt met Conrad ooit deel uit te maken van het Amerikaanse team, al zal dat zeker niet dit jaar zijn op de Olympische Spelen. Conrad blijft nog even bij in België tot Judge met zijn andere paarden naar Europa komt. Gregory Wathetelet zal de nieuwe ruiter helpen Conrad te leren kennen. Dat Conrad de Hus te koop stond, was geen geheim. Dat werd vorig jaar al bekendgemaakt nadat hij met Gregory de GCT van Chantilly pakte, zilver won op het EK in Aken en de Furusiyya finale in Barcelona dubbel foutloos sprong. Die laatste prestatie leverde hij als enige en zorgde voor een bonus van 200.000 euro. Conrad sprong drie seizoenen lang op topniveau in België. Met Conrad de Hus verliest het Belgisch team zijn sterkhouder, en dat nadat eerder ook al Domino, Armstrong en Pommeau zijn verkocht.

Het leven van Conrad begon in Holstein... Geen enkele Duitser die nu nog om de capaciteiten van deze hengst heen kan. Ooit was het anders.

Enkele jaren nadat Cabrio vd Heffinck op de hengstenkeuring van Holstein werd goedgekeurd, werd Conrad de Hus er afgekeurd. De Duitse fokker Tjark Witt vraagt zich tot op vandaag nog altijd af wat de oorzaak kon zijn. ‘Hij was voldoende groot, 1.70m, sprong altijd goed en met een snel voorbeen, hij was super gezond en ook exterieurmatig zat het allemaal mee. Conrad was toen al een indrukwekkende verschijning.’ Werd hij afgekeurd omwille van zijn toen nog minder gekende vader Con Air (Contender)? Of had de Holsteinse jury het niet begrepen op de fokkerij van familie Witt, die jaarlijks 35 tot 40 veulens zien geboren worden? Tjark Witt fokte ook hengsten als Cardento en Quintender, die allebei uitmondden tot internationale vedetten. Beide hengsten werden eveneens aanvankelijk afgekeurd door het Verband. Later kregen ze wel kansen. Tjark: ‘Conrad hadden ze moeten aanvaarden. Hij had uitstekend gepast op de huidige generatie Casall-merries in onze kontrijen.’

De fokker: ‘Na de keuring verkocht ik Conrad aan Haras de Hus. Ook Alexander Onischenko moet toen geïnteresseerd geweest zijn. Iedereen was er gek van, behalve de jury. De tijd heeft uitgewezen wie gelijk had.’ De verkoop aan Haras de Hus heeft Tjark Witt geen windeieren gelegd. In het spoor van Conrad volgde ook zijn moeder Minne I, die nadien eveneens werd verkocht aan Haras de Hus. ‘Door die verkoop heb ik enkel nog de halfzus van Conrad, een vierjarige merrie van Quintero. Omwille van haar origine en oogstrelend exterieur heb ik haar al vele malen kunnen verkopen, maar deze merrie verlaat mijn erf niet. Het is alles wat ik nog heb, want de Cassini’s uit Minne I zijn allemaal verkocht naar het buitenland. Eén springt in Amerika. Een andere werd als vier- en vijfjarige kampioen van Spanje.’ De moederlijn van Conrad de Hus is de Holsteinse Stamm 2067, bekend van o.a. Canturano, Landstreicher, Con Spirito, Carthano, Gin-Duidam, Houston en een mooi aantal internationale springpaarden.

Na de blamage in Holstein werd Conrad op latere leeftijd wel goedgekeurd in Frankrijk bij Selle Français en voor AES en Studbook Zangersheide. Benjamin Robert reed hem als vierjarige en een jaar later kroop de Belg Gilles Botton in het zadel. Die getuigt: ‘Ik volgde Benjamin Robert op als stalruiter op Haras de Hus en kreeg op die manier Conrad onder het zadel. Vanaf het begin was ik wild van het paard. Minpunten kan ik moeilijk opsommen. Hij deed alles zoals je het vroeg en was uiterst makkelijk: super mond, zacht karakter voor een hengst, verstandig, veel evenwicht, goede galop, fraaie techniek, … En hij sprong veelal foutloos. Als vijfjarige sprong hij achttien op negentien nulritten in de Franse Cyclus. In Fontainebleau op de Franse kampioenschappen sprong hij in ieders oog. Eric Navet werd zijn grootste fan, maar verkopen deed Xavier Marie (eigenaar van Haras de Hus) niet. Conrad werd ook populair bij de fokkers. Als zesjarige dekte hij een pak merries en liep wat minder wedstrijden, met nog een topresultaat van elf op dertien foutloze parcoursen in de Cyclus. Als zevenjarige dekte hij opnieuw veel, ondanks de matige spermakwaliteit. Intussen moet Conrad toch al een 250-tal veulens gehad hebben.’

Gilles Botton is een fan van het eerste uur en hij had de indruk dat hij niet de enige was die achter het paard stond. ‘Wie Conrad aan het werk had gezien, viel voor zijn charmes. Enkel Michel Robert heeft eraan getwijfeld. Hij nam hem als zevenjarige van me over. Hij nam hem mee naar de Sunshine Tour, maar was niet overtuigd. Daarom zochten we een nieuwe ruiter en kwamen we uit bij Gregory Wathelet, een echte vakman bij de beste ter wereld, een goede vriend van me, en Gregory reed toen ook al Banda voor Haras de Hus. Gregory was net als ik meteen gecharmeerd door de kwaliteiten van het paard. Hij zei onmiddellijk dat dit een paard was voor het allerhoogste niveau.’

Gregory Wathelet: ‘Hij is bij me toegekomen in mei 2013 en ik voelde inderdaad direct dat dit een paard was voor het zwaarste werk. Zoals Gilles aangaf, is niets gecompliceerd met Conrad. Het enige gevaar is dan dat je als ruiter geneigd bent te snel te gaan. Ik heb het eerste half jaar bewust niet hoger dan 1.45m gesprongen. Ik vond het belangrijker eerst de spieren te versterken. We startten op 1.35m in Bonheiden, van daar ging het richting Aken, waar hij alle dagen foutloos sprong in de Youngster rubrieken. De Sires of the World in Lanaken was een eerste serieuze test en ook die werkte hij met glans af. In de winter kwam de doorbraak, met een nulrit in de GP van Genève en even later de tweede plaats in de GP van Mechelen. In Bazel won hij op 1.55m en werd hij vijfde in de GP. Nadien heb ik Conrad twee maand rust gegeven met het oog op de WEG. Ik wou twee paarden klaarmaken voor het WK, omdat ik weet dat er altijd iets kan tussenkomen. Toen Forlap verkocht werd, kon ik dus rekenen op Conrad voor de wereldruiterspelen, want de eigenaar had me toen verzekerd dat er voor het kampioenschap zeker en vast niet verkocht werd.’ Dit jaar kon hij dat niet meer garanderen en zo geschiedde de huidige verkoop.

Wereldberoemd werd Conrad twee weken voor zijn dubbel nulrit in Aken, op de Global Champions Tour in Parijs, toen hij een 1.50m-parcours foutloos afwerkte met enkel nog het bit in zijn mond toen het kopstuk volledig was afgezakt.

In beeld

Recent nieuws van deze redactie

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSI2* Gorla Minore 26/03 - 31/03

CSI5*/CSI2* Wellington 26/03 - 31/03

CSI3* Arezzo 26/03 - 31/03

CSI2* Azelhof 27/03 - 31/03

CSI2* Le Mans 28/03 - 31/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 28/03 - 31/03

Voorbije evenementen

CSI4* Vejer de la Frontera 19/03 - 24/03

CSI4*/CSI2* Wellington 19/03 - 24/03

CSI3* Oliva 19/03 - 24/03

CSI2* Samorin 20/03 - 24/03

CSI2* Azelhof 20/03 - 24/03

CSI2* Myakka City 20/03 - 24/03

CSI2* Riesenbeck 20/03 - 24/03

CSIO5* LLN Ocala 21/03 - 24/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 21/03 - 24/03

CSI3* Busto Arsizio 21/03 - 24/03

Laatste Haverklap