Welkom

Na aan te melden op Galop.be kan u evenementen toevoegen in de kalender, zoekertjes toevoegen, uw bedrijf toevoegen in de bedrijvengids, uw registratie voor de nieuwsbrief aanpassen,...

Registreren is gratis.Registreren

• Registreren op Galop.be is gratis
• Door te registreren verklaart u zich akkoord met de Gebruiksvoorwaarden (klik hier).

» Klik hier om te registreren.
Inloggen

Onthoud mij
13/03/2018 13:41 - Jumping

Pieter Devos en Olivier Philippaerts over WB

In het klassement van de Longines FEI World Cup 2017 - 2018 - West Europese Liga werd Pieter Devos negende met 49 punten, Olivier Philippaerts eindigde negentiende met 37 punten. Zij zijn de twee Belgen die een ticket voor de finale op zak hebben. Je zou denken dat ze al verschillende keren aan een Wereldbekerfinale hebben deelgenomen maar zowel voor Pieter Devos als Olivier Philippaerts respectievelijk nummer 16 en 33 van de Longines FEI ranking is het de eerste finale!

Met een finale in Parijs, dus kort bij huis, stond de Wereldbekerfinale waarschijnlijk wel wat hoger op het verlanglijstje van de Europese ruiters dan andere jaren. Er werd dan ook voor een finaleplaats gestreden van bij het begin in oktober in Oslo tot de allerlaatste wedstrijd in februari in Göteborg.

 

Pieter: “Indien je de het hele WB seizoen met 1 paard moet rijden is het een moeilijk haalbare kaart, vooral omdat je dan teveel vraagt van je paard. Ik beschik momenteel over een heel goed team paarden waarmee ik kan afwisselen, ik had er mij deze keer dus wel echt op toegelegd om te gaan voor een finale plaats.”

Olivier: “Ik had zeker een doelstelling gemaakt van de Wereldbeker finale. Maar ik wist dat het door mijn blessure moeilijk ging worden. Ik ben dan ook heel blij dat ik er nog bij geraakt ben.”
 

 

De twee Belgische ruiters waren beiden pas vrij laat zeker van een finaleplaats. Alles of niets dus op het einde, maar dat was voor Pieter en Olivier geen probleem.

PIeter: "Ik heb na Verona en Lyon in Madrid gereden, ook daar was ik foutloos maar in de barrage lukte het daar niet zoals ik wou. In Mechelen wou ik met Espoir aan de start komen maar omdat hij niet super fit was moest ik Claire inzetten. Claire was 4de in Lyon maar is een paard in opbouw en is extreem gevoelig, in de paddock in Mechelen (tent) was ze te gespannen. Ik moest met te veel spanning de piste in en daarom liep het in Mechelen niet volgens plan. Vervolgens heb ik Leipzig gereden met Espoir die terug super aanvoelde na enkele weken rust. 1 foutje was het resultaat maar het voelde wel super. Hierdoor had ik veel vertrouwen voor Bordeaux en wist ik dat het mogelijk was om me alsnog te kwalificeren. In Bordeaux lag de druk dus wel hoog maar het voelde goed en ik besloot om alle risico’s te nemen in de barrage met de winst tot gevolg. Bijgevolg heb ik Göteborg aan mij voorbij laten gaan om mijn paarden extra rust te geven voor het drukke seizoen dat voor de deur staat.”

Olivier: “Door mijn blessure lag ik er een hele tijd uit en had ik maar de kans op een beperkt aantal wedstrijden punten te halen. Het moest dus gebeuren in Göteborg maar dat gaf mij eigenlijk niet meer druk. Ik had vooral een gevoel van opluchting dat ik er nog net bij ben geraakt.”

 

Zowel Pieter als Olivier beschikken over verschillende Grand Prix paarden, het juiste paard inzetten voor de finale is natuurlijk erg belangrijk. Je mag ook van paard wisselen, maar tot nu toe reed de winnaar bijna altijd zijn paard tijdens de drie proeven. Onder het motto never change a winning team opteren ze beiden voor het paard waarmee ze het meeste punten pakten.

Pieter: "Ik heb besloten om de ganse finale te rijden met mijn paard Espoir. De eerste dag moet je een van nature snel paard hebben en momenteel is Espoir mijn meest geschikte paard voor die proef. Espoir is een paard dat elke dag van de concours beter springt, hij groeit er meestal meer en meer in. Dat heb ik ook afgelopen EK gevoeld en vandaar dat ik enkel met hem zal rijden.
Espoir is vandaag het paard met de meeste ervaring, ik denk dat je een wereldbekerfinale moet vergelijken met een kampioenschap en dat ervaring zeker een belangrijke rol speelt.”

Olivier: ”Ik ga met H&M Legend of Love naar de finale. Het indoor seizoen past H&M Legend of Love heel goed. In Parijs sluit ik het indoorseizoen af.”

 


Nu al tevreden met een finaleplaats maar het zouden geen topsporters zijn als ze zonder ambitie afreisden naar Parijs.

Pieter: “Voor mij was een finaleplaats een doel op zich, dit hebben we bereikt. Het is mijn eerste WB-finale dus ik weet ook niet 100% wat mij te wachten staat maar aangezien we afgelopen jaar ook een individuele 5de plaats haalden op het EK denk ik dat alles mogelijk is.”

Olivier: ”Natuurlijk heb ik ambitie, anders moet je niet deelnemen en de verwachtingen liggen hoog maar dat houd ik liever voor mezelf.”


Nieuws afgelopen 24 uur

Gebruiksvoorwaarden  |  Privacy statement
Alle rechten voorbehouden 2000-2019 © Galop.be & Pweb Solutions