Stephex Horse Trucks

Tim van Tricht over Tiji Stables
Nathalie De Martin
25/02/2019 22:18
9 min
paardenfotograaf.be

Tim van Tricht over Tiji Stables

Morgenavond (dinsdag 26 februari) klokslag 19h00 is het zo ver: het einde van de Online Auction van Tiji Stables. Tiji staat voor de fokkerij van Tim van Tricht en Jill Smits, een fokkerij die al vele prijzen in de wacht wist te slepen. Zo werd hun fokproduct Garfield de Tiji al verkozen tot paard van het jaar, terwijl ze datzelfde jaar ook de ‘Young Breeder Award’ toegekend kregen. Maar daar houdt het niet op… Ook Bull Run’s Faustino, Sea Coast Don’t Touch Tiji Hero en Flinstone de Tiji (nu Hello Guv’nor) komen uit hun fokkerij!

Hoe het begon..
“Ik kocht mijn eerste fokmerrie van mijn vader, de tweede van Joris de Brabander”, aldus Tim. “Bij de tweede was het min of meer al raak: ik liet haar dekken van Mr. Blue en verkocht dat veulen als driejarige aan Niels Bruynseels. Niels liet ze op haar beurt dekken van Berlin en daar kwam Belcanto Z uit, die inmiddels al succesvol tot 1m60 niveau sprong onder het zadel van Henrik von Eckermann. Belcanto Z komt dus uit de allereerste merrie die ik fokte!”
Sea Coast Don’t Touch Tiji Hero
Een belangrijk paard in Tim zijn leven is Don’t Touch Tiji Hero, die hij samen met Luc Henry fokte uit China Touch Hero, een dochter van Chin Chin die zelf op 1m40 niveau sprong met Patricia Guery. “Toen ik China Touch Hero als tweejarige in de wei zag staan bij Luc Henry vond ik haar al speciaal… Ik heb toen meteen aan Luc voorgesteld om er eens eentje uit te mogen spoelen, hij ging er over nadenken. Enkele dagen later belde hij terug en zo is onze samenwerking ontstaan. Van zodra Don’t Touch geboren was bleek het al een hele aparte. Hij had zo veel uitstraling! Als jaarling heb ik hem volledig in mijn eigendom gekregen en wat was ik daar blij om toen ik hem de eerste keer zag vrijspringen… Zo apart! Hij had alles mee: bloed, voorzichtig, vermogen… Mijn vrouw Jill heeft hem zadelmak gemaakt en ook onder het zadel vond ze hem hors categorie. Ik herinner me nog goed dat ik op een gegeven moment in Holstein op de hengstenkeuring was. Jill nam die dag het eerste sprongetje onder het zadel met Don’t Touch en belde me meteen daarna op: “Tim, je mag nog twee maanden daar in Holstein blijven, maar één met deze kwaliteit en het bijhorende gevoel ga je er niet vinden! Ik dek al mijn merries van hem!”. Van zodra hij zijn eerste jumpings deed als vierjarige, gewoon op regionale wedstrijdjes, was de vraag naar Don’t Touch al groot. Iedereen zag zijn speciale kwaliteit, ook Gudrun Patteet. Toen ze hem één jaar later in Hulsterlo opnieuw zag springen was ze opnieuw overtuigd. Enkele dagen later is ze hem komen proberen en zo is hij als 6-jarige naar Sea Coast verhuisd. Inmiddels heeft hij al succesvol 1m45 rubrieken gesprongen en ik ben zeker dat het daar niet stopt! Iedereen die er mee gesprongen heeft is er lyrisch over! Het is niet voor niets dat Jill hem altijd ‘het paard met het zesde zintuig’ noemt.”
Veiling
De laatste jaren is het aantal paarden op stal Tiji enorm gegroeid en dus besloten Tim en Jill om beroep te doen op het veilinghuis Zangersheide. “Dat klopt. Doorheen de jaren hebben we een mooi paardenbestand kunnen opbouwen. Zo bezitten we bijvoorbeeld een dochter van Carlina van Pius Schwizer. Carlina sprong zelf de Olympische Spelen, de Wereldruiterspelen en werd daarnaast tweede in zowel de Grand Prix van Aken als in de Wereldbekerfinale. Daarnaast won ze nog talrijke wereldbekers en GP’s. Zij gaf één dochter van Nonstop, Faverly de C, waaruit we inmiddels meerdere embryo’s gespoeld hebben. We hebben zelfs vier volle zussen van Don’t Touch Tiji Hero en dat is ook de reden dat we Dallonia de Tiji Z in onze online veiling hebben gestoken. Dallonia is een 3-jarige merrie en bevestigt haar goede pedigree op de sprong. Ze heeft heel veel bloed en veel kwaliteit! Echt een voorzichtige bloedmerrie, zoals ik ze zelf graag zie”, vertelt Tim. “Ook het embryo van Kassander van ‘t Roosakker dat we aanbieden komt trouwens uit deze moederlijn. Kassander is nog vrij exclusief in de fokkerij maar het is een hengst met zeer veel toekomst. Hij is een zoon van Electra vh Roosakker, dus ik denk dat we met deze combinatie twee hele speciale moederlijnen hebben samengevoegd. Daarnaast zorgt Kassander voor een super galop, een goede instelling en veel vermogen, terwijl moeder Scarlina De Tiji Z de looks, de bewegingen en een uitzonderlijke techniek meegeeft.”

“Een andere moederlijn waar ik uiteraard veel belang aan hecht is die van Don’t Touch Tiji Hero zelf. Uit zijn halfzus, Java Touch Hero (Calvaro Z), hebben we inmiddels al zeer veel embryo’s gespoeld. In 2018 heeft ze nog 7 veulens gegeven, drie via Embryotransplantatie en vier via ICSI. Twee nakomelingen van haar zitten ook in de veiling, namelijk Sauvignon de Tiji en Saint Emilion de Tiji. Bij die eerste kozen we voor Urano de Cartigny om een moderner sportpaard te verkrijgen. Calvaro Z geeft namelijk veel front en massa en daarbij het bloed en de lichtvoetigheid van Urano leek ons een mooie combinatie. Bij Saint Emilion de Tiji kozen we dan weer voor Diamant de Semilly om zo dicht mogelijk bij Don’t Touch Tiji Hero te komen. En eigenlijk, als je Don’t Touch al eens hebt zien springen, dan snap je wel waarom (grijnst).”
Cassis Ideal Home is ook een interessante fokmerrie”, vervolgt Tim. “Zij is een dochter van Cicero Z en heeft zelf veel kwaliteit. Ze sprong als jong paard heel goed in de 7-jarige rubrieken en toonde daarbij veel lichtvoetigheid en vermogen. Helaas heeft ze door een kwetsuur haar sportcarrière moeten stopzetten. Inmiddels heeft ze bij ons al het derde veulen op rij: eerst een van Diamant de Semilly, gevolgd door Don’t Touch Tiji en nu is ze drachtig van Urano de Cartigny. Ze is een halfzus van Boudika Ideal Home, die onder Kady Abrahamson op 1m60 niveau sprong en ook haar eigen nakomelingen lijken te bevestigen. Zo springen haar twee 7-jarige nakomelingen al succesvol op 1m30 niveau!”
Charming Touch de Tiji Z is dan weer het oudste gereden paard uit de collectie. “Zij is 6-jaar en ik had haar eerlijk gezegd liever gehouden. Maar ze is het oudste paard op stal en dus is het niet heel efficiënt om met één paard naar internationale concoursen te trekken… Het is een super brave merrie met heel veel vermogen en een goede galop. Ze heeft al wat wedstrijden voor jonge paarden gelopen, maar is nog vrij groen omdat ze zelf al haar sporen in de fokkerij heeft verdiend. Zo heeft ze zelf Dirty Touch de Tiji gedragen en hebben we daarnaast nog wat embryo’s uit haar gespoeld”, vervolgt Tim. “Door Charming Touch aan te paren met Don’t Touch kan Dirty Touch een mooie lijnenteelt voorleggen. Ze heeft duidelijk de voorzichtigheid & het vermogen van zowel haar moeder als vader geërfd!”
Ook bij Grizzly HH de Tiji werd er gebruik gemaakt van lijnenteelt op Don’t Touch. “De moedersvader van Grizzly, Cardino, heeft als moeder Alaska II en zij is dan weer de overgrootmoeder van Don’t Touch en zo krijg je volgens mij een heel interessante combinatie”, legt Tim uit. “Grizzly is echt een heel leuk paard met de looks en veel kwaliteit. Hij springt ook ontzettend graag: je zet een hindernis in de piste en hij zal uit zichzelf keer op keer een goede sprong laten zien! Ik zeg wel eens dat instelling moeilijk te beoordelen is in vrijheid, maar deze laat er geen twijfel over bestaan! (lacht).”
We spraken eerder al over de bekendheid die Tiji Stables verworven heeft dankzij Bull Run’s Faustino en dankzij Quelle Chance de Tiji kunt u nu aanspraak maken op deze moederlijn! Grootmoeder Guappa van Chierbergen springt zelf 1m35 onder Gilles Thomas en wordt geroemd om haar fijne karakter en meewerkendheid. Daarnaast heeft Quelle Chance het vermogen en de galop van vader Jenson van ‘t Meulenhof meegekregen, alsook zijn bascule! Met Platini de Kalvarie kunnen we dan weer een unieke kleinzoon van Femke P aanbieden. Voor wie Femke P niet kent: ze is de rechtstreekse moeder van drie 1m60 paarden, drie 1m50 paarden en nog eens twee 1m45 paarden en dan hebben we haar kleinkinderen nog niet vernoemd… “Platini heeft duidelijk de springtechniek van zijn moedersvader For Pleasure vererft”, dixit Tim. “Het is een beetje een laatrijper paard, maar vergis u niet: hij heeft veel balans, vermogen en is voorzichtig en zou zo maar eens For Pleasure achterna kunnen gaan… Ook Final Touch Tiji Hero is nu nog een beetje slap vanwege zijn grootte, maar van hem heb ik ook heel hoge verwachtingen. Hij heeft veel bloed en vermogen en is een echte meewerker. Het zou me verbazen moest hij geen hele dikke proef springen! Hij heeft zo veel durf en lef, maar kan ook moeiteloos terugspringen en rekken! Eigenlijk heeft hij veel raakvlakken met Paris de Tiji.. Zij heeft ook veel kwaliteit, vermogen en een echte vechtlust. Ze wilt er altijd overheen en doet dat met een top techniek! Een echt winnaarspaard!!”


Dan rest er ons enkel nog iets te vertellen over Madame de Tiji en haar zoon Bellissimo De Tiji. “We hebben uit Madame als tweejarige vier embryo’s gespoeld, waaronder Bellissimo. Hij kan heel goed lopen en heeft veel evenwicht, kwaliteiten die hij zeker van zijn moeder heeft meegekregen. Voeg daarbij nog eens de kwaliteiten van Bamako de Muze en je snapt waarom ik hoge verwachtingen van hem heb… Zeker als je weet dat ik er van overtuigd ben dat Madame een paard is voor de grote sport! Ze komt uit een hele goede moederlijn met onder andere haar grootmoeder Linotte de Sohan die 1m50 sprong en heeft daarnaast veel lossigheid en kracht. Ik denk dat we met deze 15 paarden een hele mooie collectie kunnen voorleggen”, sluit Tim af. “Een collectie waar zeker nog meer toekomst in zit!”

In beeld

Komende evenementen

CSI3* San Miguel de Allende 24/04 - 28/04

CSIO3* EEF Gorla Minore 24/04 - 28/04

CSI2*-W Curitiba PR 24/04 - 28/04

CSI2* Chepstow 24/04 - 28/04

CSI2* Stadl Paura 24/04 - 28/04

CSI2* Sentower Park 24/04 - 28/04

CSI4* Lexington 24/04 - 28/04

CSI3*/CSI2* Hagen a. T. W. 24/04 - 28/04

CSI2* Zielona Gora 25/04 - 28/04

CSI2* Azelhof 25/04 - 28/04

CSI5*/CSI2* Fontainebleau 25/04 - 28/04

Voorbije evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap