Stephex Horse Trucks

KBRSF volgt advies van arbitragehof niet
Galop.be
16/10/2019 17:23
19/03/2023 22:36
3 min
paardenfotograaf.be

KBRSF volgt advies van arbitragehof niet

Rob Everaert, die gisterenavond na een gunstige uitspraak van het Belgisch Arbitragehof een WK-selectie bemachtigde, zal dan toch niet kunnen deelnemen aan het wereldkampioenschap voor zesjarige eventingpaarden in Le Lion d’Angers.

Ondanks het feit dat beide partijen zich op voorhand akkoord hebben verklaard om de beslissing van het Belgisch Arbitragehof te volgen, heeft KBRSF de uitspraak naast zich neergelegd en geen verdere stappen ondernomen om Rob en zijn paard Nimble van het Eksterhof te laten deelnemen.

Rob Everaert: “Een sportieve droom aan diggelen”

“Na de uitspraak van het Arbitragehof, zou KBRSF ervoor moeten zorgen dat alles geregeld was bij mijn aankomst, maar dat was niet gebeurd. Niemand was hier op de hoogte van de rechtszaak en de uitspraak. De Belgische federatie had tot 12 uur deze middag, twee uren voor de medische keuring, tijd om FEI op de hoogte te brengen van mijn deelname, maar KBRSF heeft geen groen licht gegeven”, vertelt Rob.

“Nadat het Arbitragehof bevestigde dat Nimble en ik een startplaats verdienden, waren we zo gelukkig, maar dit is de hel. We hebben de hele voormiddag officials van de KBRSF proberen te bereiken, maar niemand kon ons iets meer zeggen. Het komt hard aan dat KBRSF de uitspraak gewoon aan haar laars lapt. Na hier een halve dag te zijn, kunnen we opnieuw 750 km huiswaarts. Het is een sportieve droom aan diggelen.”

Hieronder de officiële verklaring van KBRSF om 17.07 uur

De heer Rob Everaert bracht via gespecialiseerde pers het publiek op de hoogte van een uitspraak van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, verkort BAS, van dinsdag 15 oktober 2019 waarbij een beslissing tot niet-selectie van deze ruiter met het paard Nimble van het Eksterhof voor het W.K. Jonge Paarden Eventing in Frankrijk teniet werd gedaan.

KBRSF heeft van het beschikkend gedeelte van deze beslissing kennis genomen; zoals dit gebruikelijk is bij een procedure voor het BAS volgt de motivatie van deze scheidsrechtelijke beslissing enkele dagen na de uitspraak.

Van de selectieprocedure voor deze wereldkampioenschappen werden alle kandidaten tijdig op de hoogte gebracht (mei 2019) en aan de combinaties weerhouden op de nominatieve lijst werd op 18 september 2019 het verloop van de medische keuring medegedeeld.

De niet-selectie van deze combinatie was evenwel gesteund op

(a) een correcte toepassing door de Federatie van de reglementering die is voorgeschreven door de FEI in verband met de wijze waarop medische controles dienen te worden uitgevoerd en

(b) een beslissing van de door de nationale commissie aangestelde dierenarts om, na opeenvolgende controles op 20-21-22 september 2019, het paard not fit to compete te verklaren.

KBRSF kan deze uitspraak niet aanvaarden nu zij strijdig is met het alles overheersende principe van het welzijn van het paard. Anders oordelen zou bovendien impliceren dat de Federatie haar vertrouwen in de deskundigheid en de onpartijdigheid van de door haar aangestelde dierenarts zou verloochenen wat zij onder geen enkel beding wenst te doen.

Dat de beslissing om de definitieve selectie ongewijzigd te behouden aanleiding kan zijn tot andere procedures en vorderingen weegt niet op tegen de voormelde principes die KBRSF wenst te respecteren.

In beeld

Komende evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap