Stephex Horse Trucks

De familie ‘VDM’ Bruggeman en Killer Queen
Kris Van Loo
20/03/2020 15:50
15 min
Paardenfotograaf.be

De familie ‘VDM’ Bruggeman en Killer Queen

Ook Haverklap wil je in je zee van tijd een boei aanreiken met interviews en reportages die je wellicht kunnen boeien. De volgende dagen bieden u met regelmaat leesvoer aan via galop.be.

We starten met een portret van de fokkers van Killer Queen VDM, actueel het beste paard ter wereld.

De familie ‘VDM’ Bruggeman en het verhaal van Killer Queen & Co
“We hebben alles te danken aan Walter Lelie”

Daniel Deusser en de nog negenjarige Killer Queen VDM (Eldorado vd Zeshoek) eindigden vorig jaar met winst in de wereldbeker van Mechelen. Dit jaar wonnen ze in Doha twee weken na elkaar de vijfsterren GP van Doha. ‘Queen’ is nu al de revelatie van het jaar en haar verhaal begon in Eksaarde bij de familie Bruggeman, waar Killer Queen geboren werd. Zij blijven opmerkelijk rustig onder het succes van hun paradepaardje. Het typeert hen. ‘Wij zijn maar een klein schakeltje in dat succes en geluk en toeval spelen een grote rol’, beseffen ze. En toch, Killer Queen is niet de enge ster uit hun fokkerij. Ook Japatero VDM en Kontador VDM, twee volle broers, doen het niet onaardig op vijfsterren niveau. En dan is er nog een andere stam, waarbij Nuance Bleue zich laat opvallen.

Kris Van Loo

‘We zijn voor het eerst in ons leven eens langer dan vijf dagen met vakantie geweest’, begint Dirk Bruggeman: ‘zelfs voor mijn 50e zijn we maar vier dagen weggeweest. We hadden vroeger een nertsenkwekerij en dan kan je niet weg. Sinds december is die zaak na 40 jaar stopgezet, wegens niet verlenging van de vergunning.’

‘En nu kom jij als geroepen’, lacht Ann: ‘want we hebben nieuwe plannen. We beginnen aan ons huis een zomerterras, voor de talrijke fietsers en wandelaars. Dat combineren we met een groot scherm om de Olympische Spelen te volgen. Is dat geen goed plan? Kan je dat al in je gazetteke schrijven?’ Bij deze dus.

En dan komt dochter Lisa binnen, zij moest er bij zijn, want Dirk en Ann geven toe dat ze weinig kaas gegeten hebben van fokkerij en afstamming. En toch slagen ze er in om paarden zoals Killer Queen VDM te fokken, en Japatero VDM, Kontador VDM, Siegerhengst Latour.

Hoe ze dat klaarspelen? Laat je omringen door vakmensen met kennis van zaken, is de eerste les. De tweede les: ‘begin goed, met een uitstekende merrie.’


‘Eigenlijk fokken we bijna altijd bij Joris De Brabander en vaak kiest hij de hengst’


Jullie hadden niks met paarden?

Helemaal niks. Het oudste paard dat we fokten was Hirondelle Bleue vd Minkfarm en Van De Minkfarm hebben we omgedoopt naar VDM. Ken je Nuance Bleue VDM Z (Nabab de Reve), die nu in Oliva springt met Lorenzo de Luca? Dat is een dochter van onze Hirondelle en zij is geboren in 2007. Vanuit onze ervaring met nertsen, wisten we dat we om te fokken moesten beginnen met goede merries. Ons paardenverhaal begint met Lisa. Zij was 10 jaar en wou een pony. We hadden weiland waar schapen graasden, er was plaats voor een pony. Lisa wou liever met haar pony dan met haar fiets naar school. En geloof ons, we kochten effectief een pony, maar niemand van ons wist hoe je een hoofdstel aanbracht. Zo onervaren en onbeslagen waren we. Lisa sloot zich aan bij LRV Eksaarde, ging mee op ponykamp, de eerste wedstrijdjes volgden en dat ging vanzelf. Je rolt daar in. Lisa werd enkele malen nationaal dressuurkampioen met haar pony. Enkele jaren later stapte Lisa over naar de paarden. Een nieuwe zoektocht. Jo Gansbeke, van onze club LRV Eksaarde, stuurde ons naar Walter Lelie. Die heeft een paard voor jullie, zei Jo. En hij had gelijk. Alleen haalde Walter een onervaren paard van 12 jaar uit stal. Dat was het echt niet (lacht). Nu ja, Walter wist niet wat wij zochten. We kenden elkaar niet. We maakten kennis, legden uit wat de bedoeling was en toen stelde Walter een jong paard voor. Lisa probeerde er talrijke jonge paarden en finaal kwamen we uit bij de vierjarige Blue Curacao (Mr Blue). Een braaf maar speciaal paard. Lisa had de microbe en zij heeft ons besmet. Die paarden werden een aangename ontspanning voor ons. Met onze nertsenkwekerij hadden wij weinig tijd. Op die LRV tornooien waren we er ook eens een namiddagje tussenuit. We stonden er wel op dat het goed zou zijn.

Jij stond onder druk Lisa?

Eigenlijk wel, mijn ouders waren streng.

Ann: dat is zo. Als je iets doet, moet je het goed doen, anders begin je er niet aan. Wij zijn ook zo. Je moet niet slapen op je pony hé!

Jullie succesverhaal begint bij Walter Lelie?

Daar hebben we alles aan te danken. Hij heeft ons altijd van goede paarden voorzien. Het eerste paard dat hij ons verkocht was de vierjarige Blue Curacao, die later 1.60m sprong met Alberto Zorzi en Alexandra Thornton. Het tweede paard was Derly Chin De Muze, waarmee Eric Lamaze 1.60m sprong. Beide paarden zijn later verkocht aan Stephan Conter.

We wilden om te beginnen merries, voor de sport met Lisa en voor de fokkerij. Dat was de intentie. Het werd meteen een schot in de roos. Toen Lisa met Blue Curacao buitenkwam, was quasi elke handelaar geïnteresseerd. Blue Curacao was gefokt door Jimmy Vermeulen, maar die moeder is verongelukt. Daarom dat die stam niet gekend is, ze kreeg maar één dochter en daar hebben wij mee gefokt.

Hoe kiezen leken hengsten?

Dat laten we over aan Joris De Brabander. Walter Lelie is onze adviseur en grote toeverlaat en zo kwamen we bij Joris uit. Hij stelde Canturo voor. Eigenlijk fokken we bijna altijd bij Joris De Brabander en vaak kiest hij de hengst.

Jullie eerste paard, Blue Curacao, werd verkocht?

Lisa: en dat terwijl ik op reis was. Ik kwam thuis, wou Blue Curacao rijden en kreeg als antwoord dat ze bij Stephan Conter stond. Hoezo? Ze was verkocht. Nu, ik wist dat dit zou gebeuren. Blue was wel mijn eerste paardje. Mijn eerste cyclus, mijn eerste 1.40m parcours. Zij deed alles voor mij. Ik heb geen moeite met verkoop, al lag Blue wel gevoelig.

Ann: als je fokt, moet je verkopen. Dat is allemaal mooi, zo’n veulentje, maar je kan die toch niet allemaal bijhouden? En er is altijd vraag naar een beter paard. En het is aangenaam zaken doen met Stephan Conter. Altijd heel correct. Je brengt je paard, het wordt gekeurd, gekocht en een dag later staat het geld op de rekening. We zijn al goed geweest met Conter. En omgekeerd.

Stephex kocht ook Derly Chin de Muze bij jullie?

Haar hebben we blind en in vertrouwen gekocht bij Walter Lelie. Derly Chin was twee jaar. Walter belde en wij hebben ze gekocht aan de telefoon. We zijn er nadien naar gaan kijken en dat viel tegen. Nu ja, een tweejarige ziet er vaak niet uit. Eldorado vd Zeshoek stond in die periode bij Walter en daar hebben we drie veulens van, in combinatie met Derly Chin: Japatero, die we verkochten aan Jos Verlooy, Killer Queen en Kontador, die ook bij Verlooy staat, maar die we nog in eigendom hebben.

Jullie spreiden het risico?

We hebben meerdere paarden in gedeelde eigendom, met Walter Lelie, Joris De Brabander, Jan Wuytack en Katrijn Van Hoecke. We werken in vertrouwen en je moet die jonge paarden allemaal een opleiding kunnen geven. Lisa doet nu haar stage voor notaris. Je moet er allemaal tijd voor hebben.

Lisa: ik sta voor een dilemma. Ik wil geen van beide opgeven, de paarden noch het notariaat. Maar als ik het allebei goed wil doen, heb ik te weinig tijd. Ik wil de paarden blijven rijden, maar mijn tijd is te beperkt, want het notariaat vraagt ook veel tijd.

Ann: we hebben zes jaar geleden nog een merrie aangekocht, Chatel de la Pomme (Marius Claudius x Kashmir vh Schuttershof). Daarmee hebben we nu drie lijntjes waarmee we fokken.

Natuurlijk moet je fokken met goede merries, al besef ik heel goed dat wij het geluk gehad hebben dat wij bij onze eerste stapjes in de fokkerij direct de juiste begeleiding gekregen hebben. Onze fokkerij is gebouwd op vertrouwen, van Walter Lelie en Joris De Brabander.


‘Het is aangenaam zaken doen met Stephan Conter. Altijd heel correct. Je brengt je paard, het wordt gekeurd, gekocht en een dag later staat het geld op de rekening’


Wat vertelde Killer Queen jullie als veulen?

Het eerste waar we naar kijken, is het geslacht. Joepie, het is een merrie! Met hengsten kunnen wij niet veel doen. Japatero VDM, de volle broer van Killer Queen, stelde Walter Lelie voor op de BWP hengstenkeuring. Hij werd niet weerhouden. Enkele dagen later werd hij gecastreerd en niet veel later verkocht aan Axel Verlooy.

We waren dus al blij dat Killer Queen een merrie was. Ze was een fel veulen. Dat geldt trouwens voor de drie Eldorado veulens. Ze hebben karakter en persoonlijkheid. Men zegt, wellicht terecht, dat elk goed paard zo is. Dat betekent ook dat ze niet altijd even gemakkelijk zijn in de omgang. Killer Queen vloog op de weide eens door de draad van de omheining. In haar mond. Bij ons brengen ze hun eerste jaren in de weide door. Als ze twee zijn, gaan ze naar Walter Lelie om manieren te leren. Nadien komen ze terug, gaan ze weer naar de weide en een jaar later maakt Walter ze zadelmak. Wat meteen opviel is dat Killer Queen heel veel vermogen had. En dito karakter. Ze was een beetje arrogant in de omgang. Daar ging je niet zomaar mee wandelen. Maar ligt dat nu aan haar of aan het feit dat wij maar amateurs zijn? Het zal een combinatie van de twee zijn. Nu, we hebben wel meerdere speciale paarden gefokt. Moeder Derly Chin de Muze was een heel brave merrie, daarom durfden we het risico nemen om met pakweg Eldorado te kruisen. Het is best eigenaardig, Killer Queen, Japatero en Kontador hebben dezelfde vader en moeder en toch springen ze alle drie op drie verschillende manieren.

Uit de lijn van Blue Curacao hebben we eens tweemaal gefokt met Elvis Ter Putte, twee keer met Vigo d’Arsouilles en tweemaal met Diamant de Semilly. En toch zijn ze alle zes verschillend.


‘Ik besef heel goed dat wij het geluk gehad hebben dat wij bij onze eerste stapjes in de fokkerij direct de juiste begeleiding kregen’

Killer Queen kreeg Lisa en Walter als ruiters?

Walter Lelie maakte ze zadelmak, Lisa leidde ze verder op en sprong er cyclus mee. Walter heeft er Gesves mee gesprongen. Als vijfjarige heeft Lisa er opnieuw cyclus mee gereden en toen werd ze moeilijk om te rijden. Walter nam ze opnieuw over. Killer Queen werd te sterk voor Lisa. We hebben er geen moeite mee om dat te erkennen. Walter keek altijd over onze schouder mee en als het te moeilijk werd, nam hij de teugels over. Je moet eerlijk blijven met jezelf en tegenover je paard. Killer Queen was te goed voor Lisa. Daarom is het ook niet erg om zo’n paard te verkopen. Met Lisa noch met Walter had Killer Queen ooit de wereldbeker van Mechelen of de vijfsterren GP’s van Doha gewonnen. Ze komt bij Daniel Deusser helemaal tot haar recht.

Lag Killer Queen als jong paard al goed in de markt?

Toch wel. Stephan Conter had ze bijna als vierjarige al gekocht. Wij komen niet veel buiten, wegens te veel werk en te weinig tijd. Walter ontfermt zich niet enkel over de opleiding van onze paarden, hij zorgt ook voor de commercialisering. Conter had zijn oog op Killer Queen laten vallen toen ze als vierjarige het BK in Gesves sprong. Dat wilden wij niet, omdat wij er nog mee wilden fokken. We komen altijd goed overeen met Walter, toen stelden we toch ons veto (lacht).

Quality Queen (ET, Cryozootech) is een vierjarige dochter van Killer Queen. We hebben haar redelijk wat gespoeld, een negental embryo’s en daar is er eentje van overgebleven. De kloon van ET was ook een idee van Walter. En wij zijn blij dat het een merrie geworden is en daar fokken we mee. Wij hebben nu geluk met onze fokkerij, al wil je niet weten hoeveel tijd je daar insteekt. Want het is niet altijd een succesverhaal.


‘Killer Queen was een beetje arrogant. Daar ging je niet zomaar mee wandelen. Maar ligt dat nu aan haar of aan het feit dat wij maar amateurs zijn?’

Toen Killer Queen zeven was, gingen jullie overstag?

We hebben altijd goed en gezellig samengewerkt met Stephan Conter. Dat verloopt altijd heel vlot en correct. Derly Chin, Blue Curacao, Killer Queen, Nuance Bleue, het zijn allemaal 1.60m paarden geworden. We zijn er allebei goed mee geweest en dan is het aangenaam zaken doen. Voor ons is het ook belangrijk dat onze paarden goed terechtkomen. Wij zijn gewone cyclusruiters en bij ons houdt het op als ze zes, zeven jaar zijn. Je moet daar realistisch in zijn.

Volgen jullie nadien de resultaten op de voet? Killer Queen won vorig jaar in Aken, waren jullie daar op dat moment?

Wij kijken vaak via de livestream. Lisa volgt het op de voet. Wij hebben daar geen tijd voor. We hebben haar evenmin de wereldbeker zien winnen in Mechelen. We waren er wel de dag voordien, toen Kontador de vijfsterren GP sprong. Onze andere dochter doet de markten en ik ben haar die dag gaan helpen. We bekijken het allemaal nuchter, commercieel en economisch. En je moet streng zijn voor je eigen fokkerij. Het heeft geen zin om te blijven fokken met merries die niet goed genoeg zijn. Dan ben je naïef. Je moet de zaken realistisch bekijken.


‘Killer Queen, Japatero en Kontador hebben dezelfde vader en moeder en toch springen ze alle drie op drie verschillende manieren’

Winnen in Aken, Brussels Stephex Masters, de wereldbeker van Mechelen, de vijfsterren in de Emiraten… Wat doet dat met jullie?

Dat is leuk. Maar vraag je nu of we onder de indruk zijn? We bekijken die beelden een aantal keer en dat geeft voldoening, maar we blijven daar rustig onder. We lopen daar zeker niet mee te koop. Wij hebben het warm water niet uitgevonden hé! Uiteindelijk zijn wij maar één schakeltje in dat succesverhaal en er zijn er veel anderen die een grotere bijdrage geleverd hebben. Toppaarden worden gemaakt door topruiters.

Was Killer Queen de duurste die je ooit verkocht?

Haar moeder Derly Chin de Muze was met voorsprong de duurste. Ze was een goede fokmerrie, maar soms krijg je een bod dat je niet kan weerstaan. En we hadden met Killer Queen een dochter uit haar. Als je fokt, ben je bezig met vermeerderen. We hebben eind vorig jaar onze ‘stock’ geteld en kwamen aan een dertigtal paarden. Dan moet je iets doen en dat betekent verkopen. De kunst bestaat er in om je niet onder druk te laten zetten om te verkopen.

Is VDM een rendabele fokkerij?

We zijn zo’n 15 jaar bezig en tot voor kort was de paardenfokkerij geïntegreerd in de nertsenkwekerij. Dat was allemaal van de Minkfarm. Maar rendabel? De grote moeilijkheid is dat je in de fokkerij geen zekerheid hebt. ET kost geld en als daar een Killer Queen uitkomt, is dat een meevaller. Voor hetzelfde spoel je veelvuldig en krijg je geen veulen. Dan heb je een duur jaar. De meerderheid van de veulens en paarden hebben we in gedeelde eigendom. Met die risicospreiding deel je in de winst en het verlies. Want wij doen ook paarden weg voor 1.500€. We willen ons in de verkoop ook geen druk opleggen, wat maakt dat je ze soms langer aanhoudt, wat dan ook weer geld kost. Wat we niet doen is veulens verkopen. Daar heb je als fokker toch niks aan? Het wordt geboren en vertrekt? We zien ze graag opgroeien en het is ook het plezier van Lisa om ze op te leiden. Heel dat proces is toch fijn om te beleven? Hoe groeien ze uit? Wordt de hoop en verwachting ingelost? Springen ze goed als tweejarige? Die eerste sprongetjes onder het zadel, dat is fokkerij voor ons. We hebben een kleine bescheiden fokkerij en daar zijn al meerdere 1.60m paarden uitgekomen. Soms denken we wel eens aan een veiling, van embryo’s of veulens, al is het goed zoals het nu is. We zijn tevreden. Omdat we goed begonnen zijn. Dat is ons grote geluk geweest. Onze eerste merriesportpaarden waren goed, al wist niemand dat ze zo goed zouden worden. Het leven is toch een samenloop van toevalligheden? Het toeval dat iemand van onze LRV club ons naar Walter Lelie brengt. Dat Walter ons super goed bedient. Dat we daar Derly Chin kunnen kopen. Dat Eldorado toevallig bij Walter staat en we hem als hengst gebruiken. Wij zochten en kochten een goed paard voor Lisa, dat was de insteek. Natuurlijk is Walter een vakman en kan hij kwaliteit goed inschatten, maar niemand kan inschatten hoe goed een paard gaat worden.


‘Je moet eerlijk blijven met jezelf en tegenover je paard. Killer Queen was te goed voor Lisa’

Ben je de voorbije 15 jaar slimmer geworden in de fokkerij?

Slimmer? Dommer! (lacht). 15 Jaar geleden deden wij zomaar wat. Wij volgden blindelings het advies van Walter Lelie. Nu probeer je zelf na te denken, komt er zoveel info op je af en krijg je meer vragen dan antwoorden. Wij kochten Derly Chin aan de telefoon, zelfs zonder medische keuring. Als we vandaag dat geld uitgeven, moeten we ze zien en moet ze gekeurd zijn. En voor de hengsten gaan we in regel naar Joris De Brabander. Enkel met Eldorado zijn we vreemd gegaan (lacht). En dat hebben we geweten.


‘Het leven is toch een samenloop van toevalligheden?’

Is het goed zoals het goed is?

Ja, al waken we nu over de continuïteit. Dat is het voornaamste. We hebben veel jonge paarden waarvan we denken dat ze hét gaan worden. Al weet je dat nooit. Het is tot nu goed geweest, maar niemand weet wat de toekomst brengt. We willen nu consolideren.


DIT ARTIKEL VERSCHEEN IN HAVERKLAP OP 12 maart 2020.
MEER PAARDENNIEUWS ZOALS DIT LEZEN? KLIK DAN HIER OM JE TE ABONNEREN OP HAVERKLAP.


In beeld

Komende evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap