Icoon Vlaamse paardensport is niet meer…
Peter Van den Bulck
31/03/2020 08:26
3 min
paardenfotograaf.be

Icoon Vlaamse paardensport is niet meer…

Henri De Lathouwer

1934 – 2020

Henri, paardenman in hart en nieren, was tot zijn 81 nog steeds 2 maal per week actief op zijn trouwe Kingstone Van Ter Schelde. Tot, op zijn wekelijkse zondagswandeling, zijn paard anders reageerde op zijn beenhulp. De ervaren en fijngevoelige ruiter, met een voorliefde voor bloedpaarden, vermoedde meteen koliek. Kingstone zou zijn stal, na een waardig adieu, nooit meer betreden.

Thuis gekomen was Henri anders. Hij wandelde, beetje verloren en nog steeds in tenue, van stal naar zijn geliefkoosde piste aan de Schelde en kwam bij valavond binnen. Nietszeggend ging hij zich omkleden, deed zijn “colle de chasse” uit, nam zijn voorzitterspeld, en borstelde zijn unieke Engelse tweed rijvest. Hij spiegelde zich goedkeurend in zijn gepoetste rijlaarzen en zei plots : “ Kingstone was de laatste, ik te ben te oud om nog een nieuwe op te leiden” Hij werd 81 jaar !

Zo was Henri, consequent met oneindig veel respect voor het paard. Zijn motto : Word vriend met je paard, beschaam zijn vertrouwen niet en geen enkele hindernis wordt onoverwinbaar!

Als boerenzoon geboren op het erf waar wij hem allen leerden kennen; van de boerenstiel naar de paarden gegroeid en in deze wereld heel veel betekend voor alle ruiters uit de dichte en zelfs verre omgeving.

Parcoursbouwer nationaal, trainer van verschillende nationale en internationale ruiters, oprichter van De Schelderuiters (club en manège) te Heusden, mede aanzien als één van de grondleggers van recreatieve en competitieve paardensport. Zo stond hij ook eind jaren 70 mee aan de wieg van het huidige HROV (vroeger OVRV) , en organiseerde met zijn club KRV De Schelderuiters meerdere provinciale en nationale wedstrijden. En deze wedstrijden waren toppers op de kalender, zijn piste was er één met “special effect”, vals plat en daar wist hij deskundig gebruik van te maken !

Wij vergeten nooit zijn “snooker” proeven , sport en ambiance ten top !

Henri was eveneens de rode draad in het jachtgebeuren in Vlaanderen. De familie Braun, industriëlen uit zijn gemeente, waren hem genegen en steunden hem om verdere stappen te zetten in het paardrijden. Na zijn vroege melkronde zouden zij vele jaren in de vroege uurtjes de Foxhouds en paarden van het kasteel samen trainen. Hier ligt de unieke basis van een vertrouwensrelatie met “Les Drags De Gand”, een slipjachtvereniging met naam en faam. Henri kreeg het voor elkaar het St-Hubertusfeest van zijn geliefde gemeente Heusden open te stellen voor het publiek en samenwerking ipv concurrentie te realiseren tussen de verschillende clubs uit de ruime regio. Dit jaarlijkse gebeuren,steeds op de laatste zondag van oktober, groeide uit tot een massagebeuren die meermaals werd verslagen door krant en televisie. De oneindig mooie taferelen van honderden ruiters, paarden en honden, zullen het geheugen van zij die het meemaakten nooit ontgaan!

Henri De Lathouwer was eveneens een gedreven paardenfokker. Hij hielp kennissen, vrienden en hengstenhouder in de toen veel arbeidsintensievere en tijdrovende stiel. Hij groepeerde de merries bij hem op zijn terrein, het werd als het ware een groepsgebeuren met de nodige peptalk en deskundige uitleg en conversaties tussen hengstenhouder en merriehouders.

Verschillende paarden uit zijn basislijn werden top fijne sportpaarden en de paarden waarvoor hij instond voor hun opleiding kon je er werkelijk uitpikken qua ingesteldheid en werklust, zoals boven beschreven : Word vriend met je paard, beschaam zijn vertrouwen niet en geen enkele hindernis wordt onoverwinbaar!

Henri, het gaat je goed in die andere wereld, kijk vandaar uit naar je familie en vrienden.

Mensen die hem gekend hebben en condoleren via de website van begrafenissen Van Bever, uit Wetteren, zullen per mail geïnformeerd worden over een meer passend eerbetoon.

Foto's en Rouwkaart in bijlage

In beeld

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSI2* Gorla Minore 26/03 - 31/03

CSI5*/CSI2* Wellington 26/03 - 31/03

CSI3* Arezzo 26/03 - 31/03

CSI2* Azelhof 27/03 - 31/03

CSI2* Le Mans 28/03 - 31/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 28/03 - 31/03

Voorbije evenementen

CSI4* Vejer de la Frontera 19/03 - 24/03

CSI4*/CSI2* Wellington 19/03 - 24/03

CSI3* Oliva 19/03 - 24/03

CSI2* Samorin 20/03 - 24/03

CSI2* Azelhof 20/03 - 24/03

CSI2* Myakka City 20/03 - 24/03

CSI2* Riesenbeck 20/03 - 24/03

CSIO5* LLN Ocala 21/03 - 24/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 21/03 - 24/03

CSI3* Busto Arsizio 21/03 - 24/03

Laatste Haverklap