Welkom

Na aan te melden op Galop.be kan u evenementen toevoegen in de kalender, zoekertjes toevoegen, uw bedrijf toevoegen in de bedrijvengids, uw registratie voor de nieuwsbrief aanpassen,...

Registreren is gratis.Registreren

• Registreren op Galop.be is gratis
• Door te registreren verklaart u zich akkoord met de Gebruiksvoorwaarden (klik hier).

» Klik hier om te registreren.
Inloggen

Onthoud mij
21/12/2020 18:24 - Algemeen

Hengstenkeuring in corona-tijd

In aanloop naar onze hengstenkeuring, kregen wij een hele leuke inzending binnen van een anonieme fokker. Dit willen we graag met jullie delen.

Schoolmeester H.F. fokt hobbymatig paarden en bezoekt daarom regelmatig hengstenkeuringen. Hij gaat trouw naar de BWP keuring omwille van de geweldige sfeer die er altijd heerst en de bijzondere kwaliteit van jonge hengsten die hij steevast te zien krijgt. Zoals velen stemt het hem droevig dat hij straks online moet volgen maar hij begrijpt vanzelfsprekend de noodzaak. Hij heeft al een paar buitenlandse keuringen via livestream gevolgd maar kan zijn aandacht er toch moeilijker bij houden. Zijn gedachten dwalen dan ook even af naar zijn klas en hij komt tot de volgende bedenkingen. Hij ziet een jonge hengst op de keuring zoals een peuter die een examen moet afleggen om toegang te krijgen tot de lagere school (cf. lagere reeksen in de jonge paarden- of hengstencompetitie). Niet iedereen krijgt immers toegang tot die school. Het examen wordt ook niet afgenomen door de klasleraar zelf maar door drie externe heren in maatpak die de peuters, op enkele na, nooit eerder gezien hebben. Eigenlijk verwachten de heren niet dat de peuter al veel kent, maar wil men toetsen of hij voldoende talent heeft om later aan de universiteit (cf. GP niveau) te studeren. Normaal zijn de fiere ouders ook aanwezig tijdens het examen, maar dit zal nu beperkt zijn tot één ouder. Traditiegetrouw – maar evenmin dus in 2021 – en een beetje verwonderlijk komt er altijd veel publiek naar het examen kijken. Dit zorgt voor een bijzondere sfeer en maakt het examen extra spannend.

Sommige ouders hebben al veel geïnvesteerd in hun peuter en hebben daarom zeer hoge verwachtingen. Het valt schoolmeester H.F. op dat er elk jaar veel getalenteerde peuters deelnemen en dat veel ouders terecht fier mogen zijn. Maar het moet gezegd dat de examenvragen op voorhand gekend en al jaren dezelfde zijn. Verschillende peuters worden ook heel goed de les gespeld om hun uiterste best te doen. Sommigen hebben zelfs bijles gehad. Voor enkelen is het allemaal wat te veel, en ze zijn de school al beu vooraleer het echte studeren nog moet beginnen. Jammer. Het examen is weliswaar zwaar maar degenen die voldoende talent hebben, moeten eigenlijk niet veel studeren en slagen vrij vlot.

Gelukkig kunnen de peuters meerdere malen deelnemen aan een examen. Er zijn ook andere scholen waar men kan proberen toegang krijgen, en bij de ene gaat dit al wat gemakkelijker dan bij de andere. Zo kunnen de ouders hun geliefkoosde peuter toch maximale kansen geven. Maar de weg naar de universiteit is lang en ligt letterlijk en figuurlijk vol met hindernissen. Vooral voor degenen die maar net geslaagd zijn is het lastig. Velen moeten dan ook afhaken in het middelbaar onderwijs (cf. hogere reeksen in de hengstencompetitie en nationaal niveau). Maar er zijn ook peuters die onopvallend starten, steeds beter gaan studeren en als tiener met een goede ingesteldheid en begeleiding toch de universiteit bereiken. Het blijft moeilijk om in te schatten hoe ver een peuter het zal schoppen. Dat maakt het examen ook zo boeiend. Schoolmeester H.F. is dan ook zeker van plan om via livestream te volgen. Hij hoopt dat de jonge talenten voldoende maar niet te hard zijn voorbereid, en blij en fris kunnen laten zien wat ze van nature in hun mars hebben. En hij hoopt natuurlijk ook dat hij bij een volgende editie terug live aanwezig kan zijn.

(Anonieme fokker)


Nieuws afgelopen 24 uur

Gebruiksvoorwaarden  |  Privacy statement
Alle rechten voorbehouden 2000-2021 © Galop.be & Pweb Solutions