VDL Stud levert 3 Olympische paarden Tokyo
Persbericht VDL
30/07/2021 09:46
3 min
paardenfotograaf.be

VDL Stud levert 3 Olympische paarden Tokyo

TOKYO – Een drietal springpaarden dat komende weken deelneemt aan de Olympische Spelen in Tokyo, is rechtstreeks afkomstig van de VDL Stud uit Bears, de wereldberoemde fokkerij van Wiepke van de Lageweg en zonen.
Het betreft VDL Edgar M, VDL Cartello en Hortensia van de Leeuwerk. Daarnaast is een groot aantal deelnemende paarden gefokt met behulp van de hengsten van de VDL Stud.
VDL Edgar M en Marlon Modolo Zanotelli nemen deel aan het Olympisch springconcours van Tokyo. Ze komen uit voor het team van Brazilië.

De twaalfjarige VDL Arezzo-zoon VDL Edgar M behaalde onder Zanotelli onlangs nog een vierde plaats in de Grote Prijs van de Global Champions Tour in Madrid. Even daarvoor werd de succesvolle combinatie nog fantastisch tweede in de CSI5* Rolex Grand Slam Grand Prix over 1.60m in 's Hertogenbosch. Als onderdeel van het Braziliaanse team gooiden VDL Edgar M en de Braziliaanse ruiter al veelvuldig hoge ogen in landenwedstrijden. Het zeer talentvolle paard vormt sinds 2018 een combinatie met Zanotelli.
Ook VDL Cartello (vader: Cartani) en de Ierse ruiter Darragh Kenny nemen deel aan de Spelen in Tokyo. De imponerende schimmel Cartello is niemand minder dan de halfbroer van de legendarische stempelhengst VDL Cardento, die zelf in 2004 deelnam aan de Olympische Spelen in Athene. Op achtjarige leeftijd won VDL Cartello al de Grote Prijs van Wierden onder het zadel van James Billington (GBR), de bekende stalruiter van de VDL Stud. Onder Daragh Kenny gooide VDL Cartello recentelijk nog hoge ogen in de Grote Prijs van Valkenswaard en de Global Champions Tour in Madrid.
Hortensia van de Leeuwerk (vader: Corland) en Manuel Gonzalez Dufrane strijden voor het team van Mexico. Hortensia van de Leeuwerk, een veertienjarige merrie, won eerder dit jaar nog de Grand Prix over 1.60m in Monterrey, Mexico. Hortensia van de Leeuwerk is via de VDL Stud naar Mexico verkocht.
Maar behalve VDL Edgar M, VDL Cartello en Hortensia van de Leeuwerk zijn er nog meer afstammelingen van VDL-hengsten te vinden op de Spelen in Tokyo.
De VDL Stud heeft al meerdere springpaarden op Olympisch niveau geleverd. In Rio de Janeiro verschenen in 2016 maar liefst 10 nakomelingen van VDL-hengsten aan de start, waaronder ook de eigen hengst Zirocco Blue VDL. Tijdens de spelen in Londen in 2012 won VDL Bubalu onder Jur Vrieling met het Nederlandse team de Zilveren medaille. Orestus VDL deed mee aan de Spelen in Bejing 2008 en VDL Cardento won de Zilveren Teammedaille in Athene 2004. Maar de enige VDL-hengst die ooit in de geschiedenis zowel individueel als teamgoud won op Olympisch spelen, en wel in Atlanta in 1996, was Jus de Pomme.
Een overzicht van deelnemende VDL-afstammelingen in Tokyo:
Discipline
Land
Paard
Afstamming
Fokker
Ruiter
Springen
Brazilië
VDL Edgar M
Arezzo x Marlon
Fam. Meijer, Den Ham (NED)
Marlon Modolo Zanotelli
Springen
Ierland
VDL Cartello
Cartani x Lord
Witt Pferdezucht Gbr, Wellinghusen (DE)
Darragh Kenny
Springen
Ierland
Kilkenny
Cardento x Guidam
Sinead Brennan (IRE)
Cian O’Connor
Springen
Mexico
Hortensia van de Leeuwerk
Corland
Ronald (Ronny) Joosen (BEL)
Manuel Gonzalez Dufrane
Springen
Chili
Dubai
Cardento x Kastello
J. van Gestel (NED)
Samuel Parot
Springen
Zwisterland
Dsarie
Veron x Ahorn
M. Smit (NED)
Beat Mändli
Eventing
Brazilië
Goliath
Chello III x Belisar
J. de Boer (NED)
Carlos Parro
Eventing
Nieuw Zeeland
Fiber Fresh Popeye
Cardento x Cufflinkv
Kim en Greg Best (NZ)
Tom Tarver
Overzicht eerdere deelname VDL paarden aan de Olympische Spelen
Olympische Spelen
paard
Atlanta 1996
Jus de Pomme
Winnaar Individueel Goud en Team Goud
Athene 2004
VDL Cardento
Team Zilver
Bejing 2008
Orestus VDL
Londen 2012
Bubalu VDL
Team Zilver
Rio de Janeiro 2016
Zirocco Blue VDL

In beeld

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap