Heusdens - Schäffer

Van den Bulck Peter
17/08/2004 13:29
6 min

6de International Shetland Pony Breed Show te Balen

6de International Shetland Pony Breed Show te Balen

Op zaterdag en zondag 24 en 25 juli 2004 heette het Belgisch Stud-Book van de Shetland Pony meer dan 500 Shetland Pony´s uit acht verschillende Europese landen (België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland) welkom op de Keiheuvel te Balen tijdens de 6de International Shetland Pony Breed Show ? Belgium 2004... Gedurende dit evenement werden wedstrijden georganiseerd voor Shetland Pony´s in drie verschillende disciplines: voorstellingen aan de hand, bereden en aangespannen. Het programma op zondag werd bovendien verrijkt met talrijke shownummers die voor het nodige spektakel moesten zorgen.

De International Shetland Pony Breed Show is een tweejaarlijks evenement dat telkens in een ander Europees land georganiseerd wordt. De vorige edities gingen door in Nederland (1994), het Verenigd Koninkrijk (1996), Zwitserland (1998), Denemarken (2000) en Noorwegen (2002). Dit jaar viel de eer te beurt aan het Belgische Stud-Book van de Shetland Pony om dit groots opgezette spektakel te organiseren. Een uitgelezen kans voor de fokkers om het kleinste ponyras ter wereld uitgebreid in de kijker te zetten.

Voorstellingen aan de hand

Voor de traditionele voorstellingen aan de hand werden er 389 Shetlanders ingeschreven. Voor het zaterdagprogramma werden deze deelnemende Shetland Pony´s onderverdeeld in 47 reeksen naargelang geslacht, leeftijd (veulens, jaarlingen, twee- en driejarigen en tenslotte vierjarigen en ouder), kleur (zwart en gekleurd) en schofthoogte. De 47 winnaars van deze reeksen gingen door naar de finales op zondag. 8 Belgische deelnemers slaagden erin zich te kwalificeren voor deze finales: Valley-Boy van de Vijfboenders (hengst, Mevr. J. De Vries), Umberto van het Rhodeland (hengst, eig. Dhr. P. De Boevere), Oker van den Dielishoek (hengst, eig. Dhr. A. Apers), Uffie van de Hutte (merrie, eig. Mevr. V. Lauryssens), Twiggy de l´Avenir (merrie, eig. Fam. Devooght), Samantha van ´t Snepke (merrie, eig. Dhr. W. Verdoodt), Palmira de Valk (merrie, eig. Dhr. J. Theunis) en Nata van ´t Kravaal (merrie, eig. Dhr. E. Van Dender).

Na verscheidene finalerondes duidde de jury de beste hengst en de beste merrie aan. De Belgische hengst Oker van den Dielishoek (eig. Dhr. A. Apers), tevens Belgisch Kampioen in 2002, bleef tot het einde in de running voor deze trofee van beste hengst. Tot spijt van het talrijk aanwezige Belgische publiek verkoos de jury uiteindelijk echter de Engelse vosbonte hengst Hollydell Hazard (eig. S. Rendall uit het Verenigd Koninkrijk). Bij de merries trokken de Belgen echter wel aan het langste eind. De zwarte Palmira de Valk (eig. J. Theunis), Belgisch Kampioen in 2003, werd door de jury verdiend bekroond met de titel van beste merrie.

Tenslotte diende de jury nog de Kampioen in de discipline ´voorstellingen aan de hand´ aan te duiden. Voor deze strijd dienden de beste hengst en de beste merrie het tegen elkaar op te nemen. Het pleit werd gewonnen door de voornoemde hengst Hollydell Hazard.

Bereden en aangespannen disciplines

Tijdens de 6de International Shetland Pony Breed Show werden er ook wedstrijden voor bereden en aangespannen Shetlanders georganiseerd. Een primeur voor België. Nooit eerder werden er officiële wedstrijden in deze disciplines georganiseerd in ons land. Als gevolg daarvan waren er dan ook geen Belgische deelnemers in deze secties.

De kampioen in de bereden sectie werd Benjamin Edwards met het hengstje Feddo van den Kneuterhof. In de aangespannen sectie zegevierde Felicitas Band met haar Shetlander Kenwood van de Belschuur. Beide laureaten zijn afkomstig uit Nederland, een land met een lange traditie in beide disciplines.

Overall Champion

De kampioenen uit de drie disciplines (voorstelling aan de hand, bereden en aangespannen) betraden uiteindelijk een laatste keer het strijdperk om mee te dingen naar de ultieme bekroning als algemeen kampioen (Overall Champion) van de 6de International Shetland Pony Breed Show ? Belgium 2004. Na een lange deliberatie was het de kampioen uit de voorstellingen aan de hand, de Engelse hengst Hollydell Hazard, aan wie deze eer te beurt viel.

Showprogramma

De organisatoren hadden zich vooral tot doel gesteld om van de 6de International Shetland Pony Breed Show een familie-evenement te maken. In dit opzet zijn zij zeker en vast geslaagd. Tijdens het zondagprogramma werden de finales afgewisseld met talrijke shownummers teneinde het geheel een hoger animatiegehalte te geven voor het grote publiek. Bovendien werd de veelzijdigheid van de Shetlanders op die manier extra in de verf gezet.

Een groot deel van het showprogramma werd verzorgd door de men- en rijvereniging Westerkwartier uit Nederland. Dit veelkoppige team bracht een aantal spektakelnummers van zeer hoog niveau. Het publiek kreeg deze kunstenaars een eerste maal te zien met hun ?Tandem & Randem´ nummer. Tijdens deze opvoering traden zij op met Shetlanders twee aan twee aangespannen in een tandempositie.

Een tweede optreden van de groep Westerkwartier was de estafette ?Girl Power´ waarbij verschillende teams van aangespannen Shetland Pony´s, gemend door uitsluitend jongedames, het tegen elkaar opnamen op een hindernissenparcours.

Verder voerde Westerkwartier een carrousel op onder de naam ?Sweet Sixteen´. Het publiek leerde dat dergelijke carrousel vroeger in oorlogstijd gebruikt werd als militaire oefening om de cavalerie van de tegenstander te misleiden. Een sterk staaltje van precieze timing en harmonieuze menkunst.

Tenslotte mocht een vleugje folklore op een show met Shetland Pony´s, een ponyras met een lange geschiedenis, niet ontbreken. Tijdens de opvoering ?When Past meets Future´ werden aangespannen Shetlanders getoond in o.a. een Friese Arrenslee, een Boerenkar, een Melkkar en een Romeinse strijdwagen.

Uiteraard waren er nog andere kunstenaars aanwezig dan de groep Westerkwartier. De Nederlandse Abigail Edwards bracht, getooid in een uniform in de stijl van de Engelse Commanderie, samen met de pony´s Arjo van de Kleine Nes en Oriënt van de Rechte Wal, een dressuurnummer aan de lange teugel.

Als opwarmer voor het zondagnamiddag programma, verzorgde de Nederlandse familie Edwards nog een Steeple Chase. Onder luid applaus van de toeschouwers renden een 20-tal Shetlandertjes een aantal snelheidswedstrijden. In tegenstelling tot wat men zou verwachten triomfeerde uiteindelijk de kleinste deelnemende pony. Een mooi spektakelnummer.

Ook ons land liet zich niet onbetuigd tijdens de shownummers. De Waalse Delphine Boonkens bracht een prachtig dressuurnummer met de ruin Romeo.

Een van de meest in het oog springende showelementen werd verzorgd door de Deense Mette Held Rasmussen. Zij demonstreerde haar mentalent met een achtspan van Shetland Pony´s. Een ware streling voor het oog.

De organisatoren van de 6de International Shetland Pony Breed Show ? Belgium 2004 kunnen terecht trots terugkijken op een organisatorisch vlekkeloos verlopen show. Het volledige evenement werd op poten gezet door een werkgroep van een 30-tal vrijwilligers in de schoot van het Belgisch Stud-Book van de Shetland Pony. Gedurende meer dan een jaar hebben zij hard gewerkt aan alle aspecten van het gebeuren: wedstrijden, showelementen, infrastructuur, catering ? Ons kleine stamboek heeft hiermee aangetoond dat het in staat is grote dingen te realiseren. Een stimulans voor de toekomst!

Tot slot willen we nog even van deze gelegenheid gebruik maken om alle Belgische deelnemers te feliciteren met de door hun behaalde resultaten. Niet alleen behaalden 8 Belgen de finalerondes en leverde een Belg de beste merrie van het tornooi, ook werden nog verscheidene ereplaatsen behaald door de Belgische pony´s tijdens de zaterdagwedstrijden. Aan allen van harte proficiat!

Frederik De Graeve

i.o.v. Belgisch Stud-Book van de Shetland Pony v.z.w.

Recent nieuws van deze redactie

Stephex Horse Trucks

Voorbije evenementen

CSI3* Lexington, KY 14/05 - 19/05

CSI2* Balmoral 14/05 - 17/05

CSI4* North Salem, NY 14/05 - 19/05

CSI4* Guadalajara 15/05 - 19/05

CSIO3* EEF Peelbergen 15/05 - 19/05

CSIO3* Martofte 15/05 - 19/05

CSI2* Busto Arsizio 15/05 - 19/05

CSI2* Wellington, Heckfield 15/05 - 19/05

CSI2* Lummen 16/05 - 19/05

CSI2* Thessaloniki - Ippos Club 16/05 - 19/05

CSI4* Wiesbaden 16/05 - 19/05

CSI2* Budapest 16/05 - 19/05

CSI4*/CSI2* Bourg en Bresse 16/05 - 19/05

CSI2* Deauville 17/05 - 19/05

CSI5* LGCT Madrid 17/05 - 19/05

Laatste Haverklap