Heusdens - Schäffer

Alejandro Barrionuevo verovert de Arena, de perfectionist van het Spaanse paardrijden
Peter Van den Bulck
21/11/2023 09:33
21/11/2023 09:36
3 min
paardenfotograaf.be

Alejandro Barrionuevo verovert de Arena, de perfectionist van het Spaanse paardrijden

Voor het team van Alejandro Barrionuevo uit Málaga beginnen de dagen vroeg in de ochtend, op een kleine boerderij met traditionele Spaanse gebouwen: De zon komt op als elk paard wordt begroet en zijn eerste maaltijd krijgt. Daarna worden de goed verzorgde dieren naar paddocks gebracht, die beplant zijn met veel grote bomen vanwege de warme zomertemperaturen in Spanje. Daar mogen ze overdag ontspannen, eten of spelen en pas 's avonds keren ze terug naar hun ruime stallen.

In Alejandro's prachtige manege, die door zijn vader is gebouwd, wonen veel twee- en viervoeters: kippen, katten, een gans en natuurlijk de paarden. Ze worden allemaal liefdevol verzorgd door Alejandro en zijn team. Er wordt niet enkel gewerkt, ze krijgen ook altijd een aai over hun bol. "Elk van mijn dieren maakt deel uit van de familie. Ze hebben allemaal hun eigen karakter en maken me regelmatig aan het lachen," zegt Alejandro.

Zijn team bestaat uit Inma en Paloma, die hem ondersteunen tijdens de CAVALLUNA tour en zelf ook rijden. Vele maanden voor de première van de show beginnen ze met het repeteren van hun nummers, vaak in de buitenbak bij de mooiste zonsondergang. "Een trainingssessie rond lunchtijd is gewoon te inspannend voor ons en de paarden vanwege de hete temperaturen," legt Inma uit. "Daarom vinden de rijsessies altijd tegen de avond plaats." Vlak voordat de show begint, reist het team naar Riesa in Duitsland voor de laatste repetities voor "CAVALLUNA - Land of a Thousand Dreams", waarin Alejandro de antagonist van de vrouwelijke hoofdrol Yuen speelt.

Naast klassieke dressuur is de veertigjarige Spanjaard ook een meester in doma vaquera, de Spaanse herderrijstijl waarbij je vroeger vee hoedde met een drie meter lange stok die garrocha werd genoemd. Deze rijstijl vereist veel verzameling van het paard en concentratie van de ruiter, wat Alejandro op indrukwekkende wijze demonstreert in de arena. Een absoluut hoogtepunt is zijn achterwaartse galop met zijn lievelingspaard - een werkelijk buitengewone les waarvoor hij jaren heeft getraind. Daarnaast heeft zijn vader, ook een succesvolle showruiter, hem getraind om ongebreideld te rijden, uit de vrije hand, met alleen de hulpen van benen en zitvlak. Alejandro dit zien doen is als kijken naar een dans met het paard op een magisch niveau.

Alejandro, geboren in Spanje, groeide praktisch op in de stal en bracht elke vrije minuut door met de paarden. Vandaag de dag is zijn kinderdroom een beroep geworden en wordt hij beschouwd als een uitzonderlijk talent. Hij voelt zich het gelukkigst op het podium: "Ik vind het geweldig om het publiek te laten zien wat mijn paarden kunnen en waar ik de afgelopen jaren met ze aan heb gewerkt!" In "Land of a Thousand Dreams" belichaamt Alejandro de adviseur van de keizer, schurk Merl, die in de loop van het verhaal een innerlijke transformatie ondergaat. Alejandro's ruiters brengen het publiek in vervoering met een paint-powder act uit de vrije hand en hijzelf betovert met een hartveroverende solo en een indrukwekkend doma vaquera duel.

Als het langzaam donker wordt op zijn boerderij en al zijn viervoeters zijn verzorgd, staat koken en samen eten met alle teamleden op het programma. "We zijn niet alleen collega's, maar meer een familie, we brengen tenslotte elke dag samen door. De dieren willen elke dag verzorgd worden, of het nu een weekend of een feestdag is, maar toch zou ik met niemand van plaats willen ruilen," legt Alejandro lachend uit. Na het eten zitten ze vaak samen voor het huis en genieten van de warme avondlucht en het gesnuif van de paarden in de verte, voordat er weer een nieuwe dag aanbreekt voor het team.

In beeld

Stephex Horse Trucks

Voorbije evenementen

CSI2* Riesenbeck 30/04 - 03/05

CSIO3* Mannheim 01/05 - 05/05

CSI4* Montefalco 01/05 - 05/05

CSI2* Ermelo 01/05 - 05/05

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 01/05 - 05/05

CSI3* San Miguel de Allende 01/05 - 05/05

CSI2* Barbaste 01/05 - 05/05

CSI3* Sentower Park 02/05 - 05/05

CSI3* Redefin 02/05 - 05/05

CSI2* Boguslawice 02/05 - 05/05

CSI2* Drammen 02/05 - 05/05

CSI4*/CSI2* Canteleu 02/05 - 05/05

CSI2* Nancy 02/05 - 05/05

CSI5* LGCT Shanghai 03/05 - 05/05

CSI5* Windsor 03/05 - 05/05

Laatste Haverklap