Stephex Horse Trucks

Vannueten Louis
21/04/2006 10:57
4 min

De nieuwe MenSport, mei-uitgave, is uit

En brengt onder andere volgende items...

Win een menvakantie in De Kempen!

Toerisme Limburg biedt MenSport een driedaags menarrangement voor twee personen aan. Deze geheel verzorgde menvakantie in de Limburgse Kempen, waar 300 km bewegwijzerde menroutes liggen, wordt verloot onder de MenSport-lezers die de goede antwoorden geven op een drietal vragen. De antwoorden op deze vragen zijn te achterhalen door het goed lezen van het menvakantie-artikel ?Wordt het Friesland of Flandre?´
Met het nieuwe menvakantie seizoen in het verschiet bezocht MenSport maar liefst twee menroutes. De eerste ligt in Friesland, dat niet alleen een heerlijk watersportgebied blijkt te omvatten, maar waar je in de Gaasterlandse bossen ook uitgebreid kunt mennen.
De tweede route die we bezochten slingert zich door het grensgebied van Nederland en België, De Kempen. Een streek die niet alleen bekend staat om zijn natuurschoon, maar ook om zijn Vlaams Bourgondische levensstijl. Dat betekent dus dubbel genieten!

Gerda Verburg op de bres voor de menners.

Sinds maart 2004 is de KNHS een kleurrijk bestuurslid rijker: Gerda Verburg. In het dagelijks leven is deze diva vice-voorzitter van de Tweede Kamerfractie van het CDA. In haar Curriculum Vitae staat echter ook een hele serie paardensporten als hobby vermeld, waaronder de mensport. Daar willen we natuurlijk meer van weten, dus op naar Ermelo. Een gesprek met een politiek dier over paarden en sportorganisatie. Een interview van Margriet Markering, foto´s zijn van Meike Merks.

Kopschudden is voor menners een bron van frustratie.

Paarden die last hebben van het headshaking syndroom gooien hun hoofd aanhoudend en heftig, bijna spastisch verticaal op en neer. Daarmee drijven ze menner of ruiter én hun dierenarts tot wanhoop, want er is geen goed werkende therapie voor deze aandoening. Dr. W. Robert Cook, een Amerikaanse chirurgisch gespecialiseerde paardenarts doet al jaren onderzoek naar het kopschudden en komt met een aantal nieuwe inzichten. Tekst en foto´s van Madeleine Calkoen.

Horst verrast.

Nieuwkomers laten nadrukkelijk van zich horen. De verwachtingen tijdens de openingswedstrijd van het menseizoen, de samengestelde wedstrijd in Horst, waren met name bij de vierspannen en enkelspannen paarden hooggespannen. Wie had na de winter het beste zijn zaakjes voor elkaar in de aanloop naar de WK´s in Duitsland en Italië? Maar ook in de andere rubrieken was er natuurlijk strijd alom. Het nieuwe en vlakke dressuurterrein, de mooie vaardigheid en de goede parcoursbouw zijn dé elementen die deze editie van Horst geslaagder maken dan ooit. Een reportage van Job van Haaften

Stalhouder nieuwe stijl.

Jack van den Broek is stalhouder van huis uit, maar runt zeker geen traditionele stalhouderij. Onder het motto ?regeren is vooruit zien´ rijdt de goedlachse koetsier uit Uithoorn bewust minder ?rouw en trouw´ en gebruikt in plaats daarvan zijn paarden en vakkennis om grote rijtuigen van en voor bedrijven en welgestelde particulieren uit te brengen. Meike Merks was een dagje te gast op Jack´s stalhouderij.

Driving in the USA.

Hij is alweer zo´n jaar of zestien uit Nederland vertrokken, maar stem en lach klinken nog exact hetzelfde. Heel stiekem is licht het accent ingeslopen, is toon en woordgebruik wat ?zangeriger´ dan vroeger, toen hij hier nog woonde en werkte. Dat kan ook haast niet anders als je vrijwel continu het Amerikaanse Engels als voertaal hanteert. Via een satelliet die ergens in de ruimte hangt gaan vragen en antwoorden glashelder over en weer. Want hoe is het eigenlijk met Wiebe Dragstra, de boomlange oud-koetsier van de Koninklijke Stallen, nu de trotse eigenaar van de Blue Valley Farm, waar hij samen met echtgenote Amy in Southern Pines, North Carolina, de Dragstra Stables runt? Een reportage van Petra van den Heuvel.

Ik ga op vakantie en ik neem mee?

Kent u dat spelletje nog? Sommige attributen mag je als mennende vakantievierder absoluut niet vergeten. Een hoevenkrabber bijvoorbeeld, een scherp mes, EHBO-spulletjes, een mobiele telefoon met daarin de telefoonnummers van dierenarts, hoefsmid en eventueel vervoer naar huis en het paspoort van je paard! Daarnaast zijn er dingen die je niet per sé nodig hebt, maar die wel erg handig zijn. Zonder volledig te kunnen en willen zijn hebben we voor u een aantal leuke en nuttige reisaccessoires op een rijtje gezet. Prettige vakantie!



Komende evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap