Vannueten Louis
12/11/2006 09:24
18/03/2023 02:35
5 min

De nieuwe MenSport, nummer 8 is uit

In dit een na laatste nummer van het jaar zijn de schijnwerpers natuurlijk gericht op Paard & Koets en alle activiteiten die daar zullen plaatsvinden... Daarnaast kunt u van ons weer veel serieuze informatie verwachten over het mennen en houden van paarden.Wij wensen u veel leesplezier. MenSport is los te koop bij de gespecialiseerde lectuurwinkels. Ondermeer de volgende onderwerpen komen in deze uitgave aan bod.

MenSport lezers krijgen gratis les van topinstructeurs. Uit de tientallen brieven die de organisatie van Paard & Koets en MenSport binnen kregen na de oproep in te schrijven voor de clinics met topmenners tijdens de beurs in de Brabanthallen, zijn er twaalf geselecteerd. Jan van de Broek, Riny Rutjens, Herman ter Harmsel en Ton Monhemius kijken al uit naar het moment dat ze met ?hun pupillen´ aan de slag kunnen. MenSport legde hen vier vragen voor over de wijze van les en clinic geven. De interviews zijn van Albertien Nannings.

Noviteiten uit de mensport branche. MenSport maakte weer het jaarlijkse rondje langs haar relaties die straks in het weekend van 17 t/m 19 november op de beursvloer van Paard & Koets hun noviteiten zullen presenteren. De mensport wordt luxer. Dat valt op te maken aan de steeds verdere verfijning van de producten, die worden aangeboden. Gelukkig gaat in veel gevallen dat luxer worden gepaard met meer paardvriendelijkheid. Tegelijkertijd met Paard & Koets vinden ook de openhuisdagen plaats bij Van den Heuvel en Van der Wiel. Dat wordt dus voor onze lezers een heerlijk weekendje geheel in het teken van de mensport.

Een jaar om nooit meer te vergeten. De Friese tuigpaardrijders konden dit jaar opgelucht adem halen, want hij deed dit seizoen in elk geval niet mee. Alfons van Proosdij (36) uit Joure werd in 2005 de meest gelauwerde rijder ooit. Hij schreef maar liefst vijf nationale titels op zijn naam. Met de Friese dekhengst Onne van Jaap van der Meulen werd hij Nederlands kampioen in de ereklasse Fries ras en bij de Friese dekhengsten. Stalgenoten Marko en Martin draafden met Van Proosdij aan de leidsels naar de spantitel, terwijl Onne voorop en Martin achterin de nationale tandemtitel voor hun rekening namen. Het complete trio was goed voor het Nederlands kampioenschap klavertje drie. Inmiddels is het met linten behangen drietal verkocht en anno 2006 konden de ?gewone´ tuigers in de categorie 3 en 4 de borst nat maken. Want Alfons van Proosdij reed dit seizoen de paarden van Alberd van Dijk uit Noordwolde op de concoursen. En opnieuw was er maar één kleur lint dat mee terugging naar Joure. Oranje. Een gesprek met een jonge vakman.Tekst van Petra van den Heuvel, de foto´s zijn van Jacob Melissen en Gea Veenstra.

Hart voor paarden. Ruim vijf jaar geleden kocht Cees van Beckhoven (52) een hartslagmeter om zoon Dirk en diens pony Frits beter te kunnen begeleiden bij de training. Nu rijdt hij als "hartslagmeter deskundige" stad en land af, om mensen te instrueren in het gebruik van de meters en de bijbehorende software, voor het geven van lezingen en het vastleggen van data. Samen met Dr. Eric van Breda, die de data interpreteert, hoopt hij met die schat aan informatie een bijdrage te kunnen leveren aan een groter inzicht in de belasting van paarden, ook in relatie met omgevingsomstandigheden, en een database op te bouwen waar belanghebbenden bij het trainen en het bewaken van het welzijn van paarden hun voordeel kunnen doen. Fotografie en interview van Meike Merks

Nationale Tandemdag 2006 Een kleine zestig tandems, modern en klassiek, deden mee aan de eerste Nationale Tandemdag die MenSport in samenwerking met Paardensportcentrum Riant en menvereniging De Hoofdstadaanspanning organiseerde op 1 oktober, en daarmee was de dag al bij voorbaat een succes. Genoeg redenen dus om zo´n tandemfeest in de toekomst vaker te vieren en de organisatie, die door omstandigheden nog niet helemaal van een leien dakje liep, verder te verbeteren. Een Tandem fotoboek gemaakt door Meike Merks.

Wie laat nou zijn hooi analyseren? Ruwvoer van een goede kwaliteit is het voermiddel bij uitstek voor paarden. In principe is iedereen het er wel over eens aan welke uiterlijke kenmerken goed hooi of voordroogkuil moet voldoen. Maar wat weten we van de ?inhoud´ van ruwvoer? Welke voedingswaarde heeft het en hoe zit het met de verteerbare eiwitten en het vitamine- en mineralengehalte? Madeleine Calkoen dook in de wereld van bodemonderzoek en grasanalyse en gebruikte daarbij in samenwerking met MenSport twee percelen weiland als proefobject.

Tweespanrijden met vier enkelspanleidsels is niet aan te bevelen voor luie koetsiers. Voor wie verfijnd tweespan wil rijden is de mogelijkheid om met vier enkelspanleidsels te mennen in plaats van de altijd toegepaste kruisleidsels. De eerste methode heeft als voordeel dat je constant kunt verpakken, waardoor je de paarden of pony´s afzonderlijke hulpen kunt geven. Energievolle bijkomstigheid van dit systeem is wel dat zowel de paarden als de menner voortdurend bij de les worden gehouden. Tekst en foto´s van Madeleine Calkoen

Stalhouder bij toeval. Het kan raar lopen in een mensenleven! Zo ben je een topfitte bedrijfsleider in een modezaak, zo maakt een akelig ongeval in één klap een einde aan je loopbaan. Zelfs je paardrijdhobby moet je eraan geven. Het overkwam Wim Kiffen (64) uit het Gelderse Lochem, maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, leerde hij mennen en sinds januari van dit jaar is hij fulltime stalhouder met Groninger paarden. Dit bezige baasje is tevens het brein achter "De Mensporthoeve", een bedrijf dat rijtuigen en toebehoren verkoopt. Tijd voor een goed gesprek met een ondernemer in de paardenbranche die een late roeping kreeg. Een artikel van Margriet Markerink, de fotoreportage is van Arjan Wijnstra


Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI2* Bonheiden 17/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

CSIO5* Hickstead 24/07 - 28/07

Voorbije evenementen

CSI4*/CSI2* Chantilly 09/07 - 14/07

CSI3* Megeve 09/07 - 14/07

CSI2* Courrière 09/07 - 14/07

CSI2* Tryon 09/07 - 14/07

CSI3* Traverse 10/07 - 14/07

CSI3* San Giovanni in Marignano 10/07 - 14/07

CSIO3* EEF Budapest 11/07 - 14/07

CSI2* Biskupiec 11/07 - 14/07

CSIO5* Falsterbo 11/07 - 14/07

CSI4* La Coruña 12/07 - 14/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 12/07 - 14/07

Laatste Haverklap