Stephex Horse Trucks

Emerald wordt vader Pavo Hengstencompetitie
Bjorn Van Bunder
20/12/2013 15:56
6 min
paardenfotograaf.be

Emerald wordt vader Pavo Hengstencompetitie

Voor Emerald vh ruytershof maakte de Pavo Hengstencompetitie deel uit van zijn opleiding. Vandaag is hij zo succesvol dat een reclamecampagne rond hem is opgebouwd die van hem de promotor maakt van deze Belgische indoor competitie voor jonge hengsten. Van de "Pavo Hengstencompetitie Powered by Emerald" werd zonet de werking 2014 voorgesteld door Dirk Zagers:

De PAVO Hengstencompetitie is ongetwijfeld uitgegroeid tot één van de hoogtepunten van het winterseizoen. De 5 manches van de competitie zijn gedurende 3 maanden hét onderwerp van gesprek in sport- en fokkerijkringen en elk jaar opnieuw trekt de competitie meer en meer enthousiast publiek en gemotiveerde deelnemers.
De PAVO Hengstencompetitie is dan ook een onmisbaar medium geworden om jonge hengsten in de picture te zetten en om naar de gunst van de fokkers te dingen.

Deelnemers
In de editie 2013 namen ongeveer 120 hengsten deel aan 1 of meerdere manches en dat daarmede zitten we bijna aan het plafond van wat de organisatie kan verwerken.
In de laatste editie was het nog mogelijk om deel te nemen aan 1 manche zonder licentie. In 2014 moet iedereen die wil deelnemen ook een licentie hebben en op die manier kunnen we het deelnemersveld wat binnen de limieten te houden en tegelijk iedereen de kans te geven om deel te nemen binnen een aanvaardbaar tijdsbestek.
Het inschrijvingssysteem voor iedere manche is ook aangepast. Vorig jaar werd er gevraagd om op 5 verschillende locaties in te schrijven nu gebeurd dat centraal op de site van de Hengstencompetitie
Ook de startlijsten zullen overal dezelfde zijn en worden door ons aangeleverd met alle nuttige info.

Publieke belangstelling
De publieke belangstelling wordt elk jaar groter en ook daar verheugen we ons op.
In de kalender 2014 hebben we niet alleen getracht om op goede locaties te organiseren maar tevens een zo goed mogelijke geografische spreiding te maken zodat elke deelnemer een “thuismatch” kan springen en zo brengen we de competitie ook naar de fokker toe.
We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk fokkers de kans te geven om zonder al te grote verplaatsing de hengsten “live” aan het werk te zien en hun enthousiasme te tonen.
De sfeer tijdens de 5 manches was opvallend goed en vooral tijdens de finale was het soms bijzonder spannend. Passie en ambiance dat zijn de ingrediënten waar het om gaat tijdens de Hengstencompetitie en we hopen dat ook zo te houden.


Horse-live & media
Het publiek was niet alleen massaal ter plaatse, ook de rechtstreekse uitzendingen op
Horse-Live kunnen rekenen op een steeds grotere belangstelling.
In 1012 noteerden we 12.000 kijkers in 2013 waren er dat al 15.000. Dat zijn cijfers waar we bijzonder tevreden over zijn en dat plaatst de PAVO Hengstencompetitie in de top van de meest bekeken Belgische paardensportevenement op internet TV.
Dat is dan ook een uitstekende motivatie om op dit vlak nog meer aan de kwaliteit te gaan werken.
Samen met Horse-live wordt er op dit moment gewerkt aan een programma waarbij we gaan werken met professioneel commentaar, interviews, opvulling van lege moment enz.
Van zodra het hele concept klaar is brengen we U hiervan in detail op de hoogte.
Voor de editie 2014 hebben we tevens een videoclip die met veel dynamiek vanaf nu de 5 manches van de Hengstencompetitie en de winnaars van vorig jaar onder de aandacht gaat brengen.
De verschillende media, zowel print als digitaal hebben in 2013 heel veel zorg besteed aan de Hengstencompetitie, en daar zijn we uiteraard heel blij mee zijn want het hoofddoel van de competitie is en blijft promotie en media aandacht voor de hengsten en dat zal ook in de toekomst zo blijven.
In dat verband gaan we ook met de sociale media Facebook en Twitter werken om zo nog sneller en accurater die promotie voor de hengsten te kunnen voeren.

“Emerald bonus”
De PAVO Hengstencompetitie had zich voorgenomen om voor 2014 voor de best geklasseerde hengsten in de ranking een bonus te voorzien. Axel Verlooy van Euro-Horse werd bereid gevonden om dat op zich te nemen en tegelijk zijn tophengst Emerald te promoten. Emerald was destijds één van de smaakmakers van de hengstencompetitie en springt vandaag op het allerhoogste niveau met Harry Smolders.
Voor zover wij weten is dit de eerste keer dan een hengst de sponsoring van de paardensportrubriek op zich neemt. De “Emerald bonus” bedraagt 5.000 Euro en zal verdeeld worden onder de verschillende categorieën. Bij de 4-jarigen zijn dat de hengsten die alle proeven foutloos springen. Bij de andere rubrieken van 5- tot 7-jarigen zijn dat telkens de eerste 3 van de ranking.

Kalender & organisaties
De competitie gaat van start in Sentower Park waar we het sluitstuk vormen van de 2de fase van de BWP hengstenkeuring. De programmatie van de BWP keuring verliep in het verleden niet zoals het zou moeten met veel lege plaatsten in de tribunes tot gevolg op de laatste dag.
Met de verhuis naar Sentower Park is ook het programma aangepast met de 1ste manche van de Hengstencompetitie als sluitstuk en we zijn er van overtuigd dat die ingreep het publiek terug zal brengen naar de laatste dag van de 2de fase.
Ook de WEN is terug verhuisd van Hulsterlo naar het Azelhof in Lier. Het Azelhof heeft ondertussen een ingrijpende facelift ondergaan en is vandaag één van de mooiste en gezelligste locaties in Vlaanderen. De WEN was destijds in het Azelhof één van de hoogtepunten in Antwerpen op jumping gebied met massa’s publiek en een fantastische sfeer tijdens de Hengstencompetitie. Wij hopen natuurlijk dit jaar tijdens de WEN terug op die geweldige “sfeer van weleer”.
Als je graag feest dan mag je de manche van ’T Overdijk in Moerzeke zeker niet missen. Elk jaar opnieuw verbaas ik mij erover hoe zij dat daar voor mekaar krijgen om zulk een enthousiast publiek aan te trekken en dat zowel tijdens als nog lang nadat de laatste hengst de piste verlaten heeft. Oost Vlaanderen heeft natuurlijk een hele bijzondere fokkerij traditie en op het ’T Overdijk voelen die fokkers zich wel erg thuis.
Voor de 4de manche trekt de hele hengstenkaravaan over de taalgrens richting Gesves in het kader van de SBS selection show. In 2013 was de competitie daar voor het eerst te gast en we voelden ons daar meteen zeer welkom. Dus gaan we er alles aan doen om het Waalse publiek warm te maken voor die hengstenforum.


De Westvlaamse fokkers en hengstenhouders zijn altijd bij de mensen die grootste verplaatsing moeten maken om de Hengstencompetitie te zien en daarom zijn we tevreden dat we de finale van de Hengstencompetitie naar hun regio kunnen brengen tijdens de 3de fase de BWP keuring in Moorsele.
We hopen dat dit sluitstuk de vorige edities kan evenaren en we zo de finale van de editie 2014 van de in schoonheid kunnen afsluiten.

In beeld

Komende evenementen

CSI3* San Miguel de Allende 24/04 - 28/04

CSIO3* EEF Gorla Minore 24/04 - 28/04

CSI2*-W Curitiba PR 24/04 - 28/04

CSI2* Chepstow 24/04 - 28/04

CSI2* Stadl Paura 24/04 - 28/04

CSI2* Sentower Park 24/04 - 28/04

CSI4* Lexington 24/04 - 28/04

CSI3*/CSI2* Hagen a. T. W. 24/04 - 28/04

CSI2* Zielona Gora 25/04 - 28/04

CSI2* Azelhof 25/04 - 28/04

CSI5*/CSI2* Fontainebleau 25/04 - 28/04

Voorbije evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap