Stephex Horse Trucks

Flanders Horse Expo: terug van weggeweest met mix aan sport, spektakel en vorming
Aurelie Paulissen
17/01/2023 10:35
20/03/2023 07:46
5 min
Flanders Horse Expo
Flanders Horse Expo

Flanders Horse Expo: terug van weggeweest met mix aan sport, spektakel en vorming

10 - 12 februari 2023 - Flanders Expo Gent
14de editie: terug van weggeweest met mix aan sport, spektakel en vorming

Flanders Horse Expo, het grootste indoor evenement in de BeNeLux voor paardenliefhebbers, is terug van weggeweest. Omwille van de wereldpandemie is de laatste expo alweer drie jaar geleden. Hoog tijd voor een nieuwe editie; vol sport, spektakel en vorming voor ruiters, menners, fokkers en liefhebbers van paarden.

In 2023 pakt het event uit met meer dan 70 demonstraties en verschillende wedstrijden binnen diverse paardensport-disciplines. Ook voor de kids staat allerlei op het programma: ponyritjes, verzorging van pony’s, touwtje-trek tegen een trekpaard en nog veel meer!

Naast alle wedstrijden, shows en demonstraties die zich afspelen in de verschillende pistes, is Flanders Horse Expo bovenal een beurs. In het expo-gedeelte vinden paardenliefhebbers alles: van zadels, dekens en bitten over paardentrailers en paardenreizen tot informatie over verzorging, gezondheid, paardenvoeding en nog zoveel meer.

Nieuw dit jaar is de Portugese insteek. Met de show GoleGhent brengt Flanders Horse Expo een beetje Portugal naar Gent. Tijdens de beurs wordt de veelzijdigheid van het typische Portugese Lusitano raspaard gedemonstreerd tijdens een wervelende show met de naam Goleghent, zo genoemd naar analogie met het oorspronkelijke paardenfeest in Golega. Portugal is een prachtige bestemming voor ruitertoerisme. Hoog tijd dat Flanders Horse Expo dit in de kijker zet!

SPORTIEVE HIGHLIGHTS OP FLANDERS HORSE EXPO

JUMPING
Van donderdag tot zaterdag gaat in de hoofdpiste de Ghent Masters of Showjumping CSI ** & CSI* door met proeven van 1m10 tot 1m45. Hoofdrubriek is de Grote Prijs Stad Gent op zaterdagavond. Nieuw in 2023 is de Poelsbodem die in de gorte piste zal aangelegd worden.

Daarnaast zijn ook de regionale springruiters welkom in Gent tijdens de HROV Jumping en de LRV indoor jumping. Deze worden beiden zowel voor paarden als voor pony’s ingericht. Op vrijdagavond komen de studentenruiters aan de start.

VEILING
Eye Of The Master en Flanders Horse Expo slaan de handen in elkaar! Dat zal tijdens de aankomende editie in Gent alvast garant staan voor spektakel, een knappe collectie springpaarden en een niet te missen ‘after-party.'

HUNTER-JUMPER EQUITATION - Forget the clock, remember the ride
Maak kennis met een onbekende discipline op het Europese vaste land: Hunter-Jumper Equitation. In Amerika is het veruit de populairste discipline: bijna een derde van alle wedstrijdruiters neemt deel aan Hunter-Jumper Equitation wedstrijden. De focus ligt op de stijl van rijden, balans, ritme en de wijze waarop je paard zich door het parcours manoeuvreert. Het draait niet om hoogte of om snelheid, en is daardoor bij uitstek geschikt voor ruiters die op een correcte, rustige en harmonieuze wijze een parcours willen afleggen. Meer te weten komen? Afspraak op zaterdagvoormiddag in hall 5!

MENNEN
Zondag is mendag op Flanders Horse Expo. De beste menners van de indoor mencup zullen strijden voor de overwinning in een spectaculaire finale met spiegelproef. Daarnaast
wordt een spannende vierspan battle ingericht waarbij 4 teams van telkens een vierspan paarden en een vierspan pony’s het tegen elkaar opnemen, voor de paarden komen aan de start : Sam Gees, Tom Stockmans, Dries Degrieck en wereldkampioen Boyd Exell. Voor de pony’s: Tinne Bax, Bert Van Den Bosch, Peter Van Den Ouweland en Julien Vanhoenacker.

DRESSUUR
3 dagen Flanders Horse Expo is gelijk aan 3 dagen dressuur. We starten op vrijdag met een regionale wedstrijd ingericht door HROV. Op zaterdag staat de nationale team competitie op de planning en op zondag komen de iberische paarden aan de start.

Overige Highlights FHE2023 :

VORMING, EDUCATIE, SHOW & HORSEMANSHIP
Tijdens de verschillende voorstellingen in de demopiste worden allerhande thema’s aangesneden. Astrid De Smet van HorseWell geeft uitleg over bitfitting bij spring- en dressuurpaarden. HorseSense leert ons iets over het coachen van kinderen en volwassenen in de natuur en met paarden, Equina brengt ons de beginselen van shiatsu bij en Centered Riding zoemt in op houding & zit van de ruiter. Daarnaast worden verschillende demonstraties parelli horsemanship ingericht en zijn er shows van Quentin Vaerman en Cathy Mittig. Er zijn ook verschillende stamboeken paraat om de mooiste paarden van hun ras voor te stellen gedurende heel het weekend.

WESTERN
Op zondag hebben een aantal western disciplines hun plaats op Flanders Horse Expo. Zo heeft de tweede manche van de winter Challenge Extreme Cowboy race plaats en zijn er wedstrijden barrelrace, polebending, flagrace & key hole race. Stuurkunst, snelheid, en behendigheid staan centraal. Spektakel verzekerd op zondag in hall 7!

SHOW GOLEGHENT
Met de "Show GoleGhent" komt Portugal naar Gent. Naar analogie met de Golegã paardenbeurs (Feira national do cavalo in Golegã) - een traditie in Portugal waar heel veel Lusitano's samenkomen – zet Flanders Horse Expo dit robuuste en veelzijdige paard in de kijker, met het accent op de diversiteit van het ras. Dit kan je er alvast zien: Cathy Mittig toont vrijheidsdressuur en jumping met Lusitano's. Justin Verboomen toont dressuur op GP niveau, Marco Boavista toont Garrocha, Virginie Dubus geeft een demonstratie Working Equitation en leden van het stamboek ABEL geven demonstraties met Lusitano's in traditionele klederdracht.

KIDS PROGAMMA
Kinderen staan centraal op Flanders Horse Expo. Gedurende het hele weekend staan verschillende activiteiten gepland: ponyritjes, borstelen en verzorging van pony’s, vliegend tapijt en touwtje trek tegen een trekpaard, grime, dré-route door Paardensport Vlaanderen, stokpaardrijden, pony agility demonstratie, aanleren van vrijheidsdressuur samen met Cathy Mittig.

Flanders Horse Expo belooft meer dan ooit hét paardenevenement met een gevarieerd programma voor jong en oud te worden waar alle disciplines van de paardensport samen komen!

In beeld

Komende evenementen

CSI4* Vejer de la Frontera 19/03 - 24/03

CSI4*/CSI2* Wellington 19/03 - 24/03

CSI3* Oliva 19/03 - 24/03

CSI2* Samorin 20/03 - 24/03

CSI2* Azelhof 20/03 - 24/03

CSI2* Myakka City 20/03 - 24/03

CSI2* Riesenbeck 20/03 - 24/03

CSIO5* LLN Ocala 21/03 - 24/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 21/03 - 24/03

CSI3* Busto Arsizio 21/03 - 24/03

Voorbije evenementen

CSI3* Oliva 12/03 - 17/03

CSI4* Vejer de la Frontera 12/03 - 17/03

CSI4* Wellington 12/03 - 17/03

CSI2* Samorin 12/03 - 17/03

CSI3* Arezzo 13/03 - 17/03

CSI3* Bedizzole 13/03 - 17/03

CSI5* Coapexpan 13/03 - 17/03

CSI2* Myakka City 13/03 - 17/03

CSI2* Aix-Meyreuil 13/03 - 17/03

CSI2* Azelhof 13/03 - 17/03

CSI4* Thermal 13/03 - 17/03

CSI3* Gorla Minore 13/03 - 17/03

CSI4*-W Live Oak, Ocala 14/03 - 17/03

CSI5* Paris 15/03 - 17/03

Laatste Haverklap