Wolvenalarm: meerdere pony’s slachtoffer van wolven!
Rob Tijskens
19/09/2022 21:56
3 min
Paardensport Vlaanderen
Paardensport Vlaanderen

Wolvenalarm: meerdere pony’s slachtoffer van wolven!

De voorspelling van het Agentschap Natuur & Bos (ANB) dat de wolven slachtoffers zouden maken is jammer genoeg uitgekomen. Bij ANB werden sedert 1 augustus 17 schadegevallen door wolven gemeld, met in totaal 26 slachtoffers, waaronder schapen, alpaca’s, damherten, geiten, een kalf, een paard en ook pony’s. Voorlopig overzicht van 24 augustus 2022 tot nu: één dood paard, acht dode en twee gekwetste pony’s. Eén pony en het paard vonden de dood in de provincie Antwerpen, de overige pony’s in Limburg.

Het valt te vrezen dat het hierbij niet zal blijven. De Limburgse wolvenroedel bestaat vandaag uit minstens 13 dieren. De groter wordende wolvenwelpen (9) hebben steeds meer voedsel nodig en het is intussen meer dan duidelijk dat de wolven zich niet beperken tot wilde dieren.

Vanuit het standpunt van de wolf wordt dit als normaal gedrag beschouwd. Voor de paarden- en ponyhouders is dit evenwel meer dan problematisch.

De paardensector heeft grote inspanningen geleverd om weiden wolfproof te maken, in die mate dat het Wolf-fencing team niet kan volgen. Alle paardenweides wolfproof maken, laat staan wolfproof houden, is niet realistisch.

Het plaatsen en onderhouden van wolf-proof fences is duur en tijdrovend, zeker voor weides van grote dieren. Het kan niet de bedoeling zijn om alle weilanden voor tal van dieren, waaronder paarden, over de volledige omtrek wolf-proof te maken. Paarden op beperkte wolf-proof gemaakte oppervlaktes gaan houden is evenmin realistisch.

De overheid voorziet beperkte subsidies voor het wolf-proof maken van weides en voor schadevergoeding.

Het menselijk leed dat gepaard gaat met het verlies van geliefde dieren, in het bijzonder pony’s, is evenwel niet in geld uit te drukken.

Bart Deferm (Houthalen-Helchteren) werd in de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 september ’s nachts wakker geschreeuwd door een immense kreet. “Ik wist meteen dat dit geluid van mijn paardjes kwam. Ik ben naar de wei gelopen. Daar trof ik één dode pony aan, Rob. De andere pony, Roy, vocht een trage doodstrijd uit terwijl de ingewanden uit zijn buik hingen”. Voor deze pony’s was dit een horrordood. Voor hun eigenaar een drama dat levenslang bijblijft. En dan hebben we het nog niet over het trauma voor de kindjes die dagelijks met deze pony’s speelden!

Bart Deferm heeft 20 hectare weiland. “Er staat een stevige draad rond de weide en aan de binnenzijde is een stroomdraad bevestigd. Het onkruid schiet ook omhoog, ik krijg dat niet allemaal onderhouden”. Intussen heeft hij al zijn kleine dieren op stal gezet, hoewel paarden weidedieren zijn en in functie van hun welzijn nood hebben aan weidegang. “Het lijkt me soms dat we hier in Noord-Limburg dieren kweken om de wolven te voederen. Dat is de wereld op zijn kop. Zet die wolven achter draad op het militair domein en laat de rest met rust!”.

In de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 september hebben de wolven opnieuw toegeslagen, ditmaal in Lommel. Twee minipaardjes lieten het leven.

Het hoeft geen verder betoog dat voor alle paardenliefhebbers in wolvengebied waakzaamheid geboden is!

PaardenPunt Vlaanderen heeft herhaaldelijk aan de bevoegde overheid structurele oplossingen gevraagd om het door wolven veroorzaakt mensen- en dierenleed te stoppen en ook om het huidig wolvenprotocol aan te passen, onder andere wat betreft de definitie van een “probleemwolf” en hoe er met probleemwolven omgegaan moet worden. Wij wachten nog steeds op feed-back.

Het Wolf-fencing team geeft advies en ondersteunt bij het wolfwerend maken van omheiningen, lees het advies hier.

Alle info over mogelijke subsidie voor preventie en schadevergoeding vindt u terug via de website van Natuur en Bos.

 

In beeld

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap