Stephex Horse Trucks

Zoolyx, een Belgisch toplabo uitverkoren als vaste partner door de Equine Care Group
Aurelie Paulissen
26/05/2023 13:11
26/05/2023 13:19
7 min
zoolyx
zoolyx

Zoolyx, een Belgisch toplabo uitverkoren als vaste partner door de Equine Care Group

De Equine Care Group (ECG) is een groep van dierenartsen en paardenklinieken die zich inzet voor een optimaal welzijn van paarden. Zoolyx is een Belgisch laboratorium met hoogtechnologisch instrumentarium voor allerhande exclusief diergeneeskundige analyses. De specialisten van beide bedrijven gaan vanaf heden nauw samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Verdere innovatie en constante optimalisatie van diagnostische labotesten binnen Zoolyx zijn cruciaal om een betere en snellere diagnostiek te bekomen. Als labo exclusief voor dieren wenst Zoolyx te beantwoorden aan de heel specifieke vraag naar analyse voor dieren. Hierdoor kunnen de paarden, en bij uitbreiding alle diersoorten, sneller een aangepaste behandeling krijgen met betere resultaten en betere overlevingskansen tot gevolg.

Tom Mariën (oprichter paardenkliniek Equitom en CEO van ECG):
Er zijn veel parallellen te trekken tussen de Equine Care Group en Zoolyx; net als ECG heeft Zoolyx zich historisch steeds gefocust op het leveren van de hoogst mogelijke kwaliteit. Daarnaast zijn de oprichters en bezielers van Zoolyx, Tom Nagels en Frank van Campen, net als ons ook dierenartsen. Ze begrijpen dan ook de specifieke noden bij dieren. Ze hebben van Zoolyx een levenswerk gemaakt en staan aan de absolute top binnen hun vakgebied. Hun jarenlange doorgedreven specialisatie in labo analyses specifiek voor dieren, onderscheidt hen van de concurrentiële labo’s. Deze doorgedreven specialisatie is ook van het grootste belang om met de nodige expertise en knowhow een bloedonderzoek, mestonderzoek, bacteriologisch/virologisch/mycologisch of zelfs histopathologisch onderzoek (tumoren, huidproblemen, enz.) uit te voeren en te analyseren bij een hond, kat, paard of andere diersoort.

We hebben met de dierenartsen binnen ECG besloten om met Zoolyx een partnership aan te gaan. De kwaliteit en snelheid van de uitgevoerde analyses en de interpretatie van de resultaten door absolute diergeneeskundige specialisten is voor ons een grote meerwaarde om tot een juiste diagnose te komen en daarmee van groot belang om onze patiënten op een correcte manier te behandelen.

Frederik Bruyninx (medeoprichter van ECG, topsport dierenarts en dierenarts van het Belgisch jumping team): “Ook bij onze toppaarden hebben we regelmatig labo analyses nodig om de gezondheidstoestand te evalueren. De paarden zijn echte atleten en zij moeten dan ook op de voet opgevolgd worden. Als teamdierenarts begeleid ik deze paarden naar grote internationale wedstrijden en natuurlijk ook de nakende Olympische spelen van Parijs in 2024. Een nauwe samenwerking met een gespecialiseerd labo komt uiteindelijk de paarden ten goede en daar gaan we voor. Betere en snellere diagnoses zijn een enorme meerwaarde.
De kracht van Zoolyx zit hem in het feit dat beide oprichters en bezielers, Tom Nagels en Frank Van Campen, ook dierenartsen zijn. Zij begrijpen onze taal en verstaan onze noden. Hun doorgedreven specialisatie in het uitvoeren en interpreteren van labotesten is dan ook een grote meerwaarde voor ons praktijkdierenartsen.”

Filip Vandenberghe (Hospital Director Bosdreef, specialist ECVDI en partner bij ECG): “Binnen de Equine Care Group zetten we ons als dierenartsen maximaal in voor de gezondheid en het welzijn van de paarden. Alle specialisten binnen ECG werken heel nauw samen om kennis en expertise te delen om de dieren de best mogelijke zorg te kunnen geven. Innovatie is de sleutel om aan de top te blijven en hier is Zoolyx als laboratorium een uitgesproken voorbeeld van. Een modern ondersteunend labo, die antwoord biedt op onze specifieke vragen, stelt ons in staat beter werk als dierenarts te leveren.
Toen ik het labo in Aalst bezocht stond ik perplex van de professionaliteit van het Zoolyx team en de ultramoderne hoogtechnologische apparatuur. Hun exclusieve focus op dieren en hun ambitie om hun werk steeds beter en efficiënter te doen was voor mij doorslaggevend om hen als partner te verwelkomen. Zij hebben tevens een indrukwekkende R&D afdeling en er zijn talrijke synergiën met onze activiteit binnen ECG. Samen hebben we grote ambities om van Zoolyx een Europees referentie labo voor dieren te maken. Stalen die we nu vaak nog naar de USA of UK dienen te verzenden, wensen we in de toekomst in België te kunnen laten analyseren”

Dierenarts Tom Nagels en Frank Van Campen (oprichters en CEO van Zoolyx): “We zijn vereerd dat de Equine Care Group heeft beslist om Zoolyx te kiezen als hun vaste partner voor de toekomst. De analyses die bij ons in het laboratorium uitgevoerd worden zijn natuurlijk van groot belang om als behandelend dierenarts een juiste diagnose te stellen. Door onze jarenlange specialisatie in honden, katten, paarden maar ook alle andere dieren zoals koeien, schapen, geiten, kippen, konijnen, vogels, reptielen, enz., hebben we een ijzersterke reputatie opgebouwd en dit zelfs over de landsgrenzen heen.
We hebben meer dan 40 mensen in dienst in ons lab en verzorgen de analyses voor meer dan 500 dierenartsen hier in België. We krijgen ook veel stalen van dierenklinieken, universiteiten, onderzoekscentra en zelfs dierentuinen. We halen stalen op in heel België en in de meeste regio’s gebeurt dit zelfs tweemaal daags.
Met ECG hebben we er een waardevolle partner bij. We gaan niet enkel alle labo analyses voor hen verzorgen, maar we gaan ook samenwerken om nieuwe testen te ontwikkelen. Innovatie en specialisatie zijn de sleutel tot succes en hier is Zoolyx een mooi voorbeeld van. We werken graag samen met vakmensen en dierenartsen, ongeacht de diersoort.

Het partnership met ECG is een mooi voorbeeld van hoe samenwerking binnen een sector beide partners kan versterken. De synergie is veelbelovend en we gaan ons labo in de nabije toekomst flink uitbreiden. Ons doel: marktleider worden wat labo analyses bij dieren betreft, niet enkel in België maar ook in de omringende landen.”

Over Equine Care Group:

De Equine Care Group (ECG) is een groep van dierenartsen en specialisten die de handen in elkaar slaat met als doel topgeneeskunde te bedrijven en een perfecte dienstverlening na te streven. Samenwerken is het fundament van de groep en dit zowel tussen de dierenartsen en specialisten binnen de groep als met externe gespecialiseerde partners binnen de gezondheidszorg.  Wetenschap, innovatie en een excellente service leveren naar zowel paard, eigenaar en ruiter toe zijn de basiswaarden achter ECG.

Sinds de oprichting in 2021 is ECG uitgegroeid tot een Europese hoofdrolspeler op het gebied van paardengeneeskunde, met klanten vanuit meer dan 70 landen. Ondertussen zijn er al 5 paardenklinieken aangesloten aan de groep en stellen ze momenteel 230 mensen tewerk waarvan meer dan 80 dierenartsen.

De groep is momenteel een internationaal netwerk aan het uitbouwen met kwalitatieve partners binnen de paardengeneeskunde.

Website: https://www.equinecaregroup.com
Facebook: https://facebook.com/Equine-Care-Group
Instagram: https://instagram.com/equinecaregroup

Over Zoolyx:

Zoolyx startte in 2014 als eerste volledig diergeneeskundig privélaboratorium in België, niet verbonden aan een humaan laboratorium. Oprichters Tom Nagels en Frank Van Campen zijn reeds meer dan 25 jaar actief in het laboratoriumwezen. Het bedrijf werd aldus opgericht door en voor dierenartsen. Zoolyx speelt in op de evolutie van diagnosetechnieken en de vooruitgang in de diergeneeskunde die steeds meer specialisatie van ondersteunende laboratoria vereisen. Een trend die eerder in de buurlanden werd opgemerkt maar ook in België doorbreekt.

Honderden dierenartsen en klinieken, maar ook fokkers en particulieren kloppen aan bij Zoolyx voor onderzoeken. De farmaceutische industrie, wetenschappelijke onderzoeksinstellingen en dierentuinen zijn klant aan huis. Er is ook eigen research. Zo heeft Zoolyx in samenwerking met Pairi Daiza een test ontwikkeld om het Herpesvirus bij olifanten op te sporen. Eén van de voornaamste redenen van sterfte van jonge olifanten!

De activiteiten en het hoogtechnologisch instrumentarium zijn uitsluitend gericht op het uitvoeren van diergeneeskundige analyses. Dat zijn er inmiddels bijna 100.000 per jaar. De experten in huis beheersen elk een gespecialiseerd domein (paarden, kleine huisdieren, vogels en exoten) en zijn hierdoor in staat om de laboresultaten zeer gericht te interpreteren.

Het hele verloop van de onderzoeken, van aanvraag tot rapportering, gebeurt digitaal. Elke klant krijgt hiertoe een account. Het testaanbod is uitgebreid en evolutief, van routinemetingen tot zeer gespecialiseerde diagnoses, onder meer in PCR, serologie, hormonologie, bacteriologie, anatomopathologie en genetische analyses. De toestellen en reagentia in de laboratoria van Zoolyx, sommige uniek in onze streken, zijn volledig afgestemd op veterinaire stalen.

Al deze hoogtechnologische apparatuur en gespecialiseerde medewerkers zorgen voor een stroom aan data die de dierenartsen in een duidelijk advies/diagnose omzetten. Zo helpt de wetenschap de dieren praten over wat zij voelen. Van alpaca tot zeehond, via Zoolyx hebben ze allemaal iets te vertellen.


Website: https://www2.zoolyx.be
Facebook: https://www.facebook.com/zoolyxlaboratory
Instagram: https://www.instagram.com/zoolyx_laboratory
Youtube: https://www.youtube.com/@zoolyx_belgium

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met:

Tom Nagels en Frank Van Campen
info@zoolyx.be

In beeld

Komende evenementen

CSI3* San Miguel de Allende 24/04 - 28/04

CSIO3* EEF Gorla Minore 24/04 - 28/04

CSI2*-W Curitiba PR 24/04 - 28/04

CSI2* Chepstow 24/04 - 28/04

CSI2* Stadl Paura 24/04 - 28/04

CSI2* Sentower Park 24/04 - 28/04

CSI4* Lexington 24/04 - 28/04

CSI3*/CSI2* Hagen a. T. W. 24/04 - 28/04

CSI2* Zielona Gora 25/04 - 28/04

CSI2* Azelhof 25/04 - 28/04

CSI5*/CSI2* Fontainebleau 25/04 - 28/04

Voorbije evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap