Welkom

Na aan te melden op Galop.be kan u evenementen toevoegen in de kalender, zoekertjes toevoegen, uw bedrijf toevoegen in de bedrijvengids, uw registratie voor de nieuwsbrief aanpassen,...

Registreren is gratis.Registreren

• Registreren op Galop.be is gratis
• Door te registreren verklaart u zich akkoord met de Gebruiksvoorwaarden (klik hier).

» Klik hier om te registreren.
Inloggen

Onthoud mij
13/10/2018 09:18 - Algemeen

In memoriam: Jan Friant overleden

Diepbedroefd maar ook dankbaar voor alles wat hij voor ons heeft betekend, meldt de Vlaamse Liga Paardensport het overlijden van ondervoorzitter Jan Friant. Na een moedig gedragen en slepende ziekte is Jan op vrijdag 12 oktober op 64-jarige leeftijd overleden.
 

Jan Friant was al sinds de beginjaren bij VLP betrokken. Als drijvende kracht in de provincie Antwerpen bij de provinciale VOR en bij de subprovinciale TRENS, lag hij aan de basis bij het ontstaan van de Vlaamse Liga Paardensport. Hij zetelde al bijna 20 jaar in het dagelijkse bestuur. In de beginjaren als penningmeester en sedert vorig jaar als ondervoorzitter van de vereniging. Ondertussen was hij ook voorzitter geworden van de provincie Antwerpen (VOR).
 

Maar Jan was vooral een man van de sport. Hij was één van de drijvende krachten van de spingcommissie, maar ook in de endurancecommissie stond hij aan het stuur. Twee disciplines die hem nauw aan het hart lagen. 
 

In jumping is Jan een wereldwijd bekend gezicht als internationale official. In die hoedanigheid leidde hij verschillende wedstrijden van het allerhoogste niveau in goede banen. FEI stuurde hem geregeld uit naar wedstrijden zoals de Europese Kampioenschappen voor de Jeugd en andere internationale topevenementen. Daarnaast was Jan ook nog vaak te zien als official op provinciale, nationale en internationale jumpingwedstrijden in Vlaanderen. Jan was niet alleen lid van de Vlaamse springcommissie maar ook een steunpilaar in de nationale springcommissie.
 

Hij heeft tevens gedurende vele jaren zijn schouders onder de endurancediscipline in Vlaanderen gezet.  In de beginjaren als organisator, recentelijk was hij ook voorzitter van de nationale endurancecommissie binnen de schoot van de Koninklijke Belgische Ruitersport Federatie. Via die weg zetelde hij eveneens in de Raad van Bestuur van KBRSF. 


Door zijn gedrevenheid, passie voor de paardensport en vastberadenheid heeft Jan mee bijgedragen aan de ontwikkeling van de Vlaamse Liga Paardensport tot de organisatie die ze vandaag is.   Jan was tevens met zijn club RC Derby betrokken bij de werking van Bomari.  Hij was er controleur van de rekeningen. Jan heeft in die hoedanigheid ook mee de fusie tussen Bomari en VLP in 2004 gestimuleerd.  
 

“Met Jan verliest de Vlaamse Liga Paardensport niet alleen een gedreven ondervoorziter, maar verliest de Vlaamse paardensport in zijn totaliteit een noeste werker en stuwende kracht in ons jumpinglandschap.  Ik verlies niet alleen een vaste “compagnon de route”, maar vooral ook een goede vriend met wie ik de voorbije jaren heel nauw heb samengewerkt maar ook veel plezier heb gehad”, aldus een aangeslagen voorzitter Glenn Maes.
 

Jan Friant 1954-2018

Stichter en Voorzitter TRENS vzw
Voorzitter VOR vzw
Ondervoorzitter Vlaamse Liga Paardensport vzw
Lid van de Springcommissie VLP
Lid van de Springcommissie KBRSF
Ondervoorzitter Endurance Commissie VLP
Voorzitter Endurance Commissie KBRSF
Bestuurder Koninklijke Belgische Ruitersport Federatie
Internationaal Jury FEI Jumping

 

Onze gedachten en ons oprecht medeleven gaan met dit verlies heel speciaal naar zijn echtgenote Viviane, zijn familie, zijn vrienden en kennissen. We hopen dat zij steun kunnen vinden bij elkaar in deze moeilijke periode.


Nieuws afgelopen 24 uur


Gebruiksvoorwaarden  |  Privacy statement
Alle rechten voorbehouden 2000-2019 © Galop.be & Pweb Solutions