Stephex Horse Trucks

Conrad: eerst niet erkend, nu wereldbekend
Bjorn Van Bunder
30/09/2015 09:07
6 min
paardenfotograaf.be

Conrad: eerst niet erkend, nu wereldbekend

Afgekeurd op de hengstenkeuring en dan plots één van de beste paarden ter wereld, dat is in een notendop het verhaal van Conrad de Hus, die zaterdag België naar winst loodste in de Furusiyya Nations Cup Final te Barcelona na een dubbele nulronde die hem nog eens 200.000 euro extra opleverde. Deze zomer won Conrad met zijn vertrouwde ruiter Gregory Wathelet ook al de Global Champions Tour van Chantilly en op het Europees Kampioenschap in Aken was er een zilveren medaille individueel. Een jaar geleden had hij in Aken ook al dubbel foutloos gesprongen in de landenprijs. Zo schonk hij ons land voor de tweede maal in de geschiedenis de overwinning in de Nations Cup op "der Soers".

Auteur: Björn Van Bunder

Wie er acht jaar geleden bij was op de Holsteinse hengstenkeuring in Neumünster, zag Conrad de Hus toen voor het eerst. Hij werd er voorgesteld ter keuring, maar tegelijk afgekeurd. De Duitse fokker Tjark Witt vraagt zich tot op vandaag nog altijd af wat de oorzaak kon zijn. ‘Hij was voldoende groot, 1.70m, sprong altijd goed en met een snel voorbeen. Hij was super gezond en ook exterieurmatig zat het allemaal mee. Conrad was toen al een indrukwekkende verschijning.’ Werd hij afgekeurd omwille van zijn toen nog minder gekende vader Con Air (Contender)? Of had de Holsteinse jury het niet begrepen op de fokkerij van familie Witt, die jaarlijks 35 tot 40 veulens zien geboren worden? Tjark Witt fokte ook hengsten als Cardento en Quintender, die allebei uitgroeiden tot internationale vedetten. Beide hengsten werden eveneens aanvankelijk afgekeurd door het Verband. Begrijpe wie het begrijpen kan! Later kregen ze wel kansen. Tjark: ‘Conrad hadden ze moeten aanvaarden. Hij had uitstekend gepast op de huidige generatie Casall-merries in onze kontrijen.’


Na de keuring verkocht de fokker Conrad aan Haras de Hus. 'Ook Alexander Onischenko moet toen geïnteresseerd geweest zijn. Iedereen was er gek van, behalve de jury. De tijd heeft uitgewezen wie gelijk had.’ De verkoop aan Haras de Hus heeft Tjark Witt geen windeieren gelegd. In het spoor van Conrad volgde ook zijn moeder Minne I, die nadien eveneens werd verkocht aan Haras de Hus. ‘Door die verkoop heb ik enkel nog de halfzus van Conrad, een jonge merrie van Quintero. Omwille van haar origine en oogstrelend exterieur heb ik haar al vele malen kunnen verkopen, maar deze merrie verlaat mijn erf niet. Het is alles wat ik nog heb, want de Cassini’s uit Minne I zijn allemaal verkocht naar het buitenland. Eén springt in Amerika. Een andere werd als vier- en vijfjarige kampioen van Spanje.’ De moederlijn van Conrad de Hus is de Holsteinse Stamm 2067, bekend van o.a. Canturano, Landstreicher, Con Spirito, Carthano, Gin-Duidam, Houston en een mooi aantal internationale springpaarden.


Na de blamage in Holstein werd Conrad op latere leeftijd wel goedgekeurd in Frankrijk bij Selle Français, voor AES en Studbook Zangersheide. Benjamin Robert reed hem als vierjarige en een jaar later kroop de Belg Gilles Botton in het zadel. Die getuigt: ‘Ik volgde Benjamin Robert op als stalruiter op Haras de Hus en kreeg op die manier Conrad onder het zadel. Vanaf het begin was ik wild van het paard. Minpunten kan ik moeilijk opsommen. Hij deed alles zoals je het vroeg en was uiterst makkelijk: super mond, zacht karakter voor een hengst, verstandig, veel evenwicht, goede galop, fraaie techniek, … En hij sprong veelal foutloos. Als vijfjarige sprong hij achttien op negentien nulritten in de Franse Cyclus. In Fontainebleau op de Franse kampioenschappen sprong hij in ieders oog. Eric Navet werd zijn grootste fan, maar verkopen deed Xavier Marie (eigenaar van Haras de Hus) niet. Conrad werd ook populair bij de fokkers. Als zesjarige dekte hij een pak merries en liep hij wat minder wedstrijden, met nog een topresultaat van elf op dertien foutloze parcoursen in de Cyclus. Als zevenjarige dekte hij opnieuw veel, ondanks de matige spermakwaliteit.' Intussen moet Conrad toch al een 300-tal veulens hebben.


Gilles Botton is een fan van het eerste uur en hij had de indruk dat hij niet de enige was die achter het paard stond. ‘Wie Conrad aan het werk had gezien, viel voor zijn charmes. Enkel Michel Robert heeft eraan getwijfeld. Hij nam hem als zevenjarige van me over. Hij nam hem mee naar de Sunshine Tour, maar was niet overtuigd. Daarom zochten we een nieuwe ruiter en kwamen we uit bij Gregory Wathelet, een echte vakman bij de beste ter wereld, een goede vriend van me, en Gregory reed toen ook al Banda voor Haras de Hus. Gregory was net als ik meteen gecharmeerd door de kwaliteiten van het paard. Hij zei onmiddellijk dat dit een paard was voor het allerhoogste niveau.’


Gregory Wathelet over zijn eerste kennismaking: ‘Hij is bij me toegekomen in mei 2013 en ik voelde inderdaad direct dat dit een paard was voor het zwaarste werk. Zoals Gilles aangaf, is niets gecompliceerd met Conrad. Het enige gevaar is dan dat je als ruiter geneigd bent te snel te gaan. Ik heb het eerste half jaar bewust niet hoger dan 1.45m gesprongen. Ik vond het belangrijker eerst de spieren te versterken. We startten op 1.35m in Bonheiden, van daar ging het richting Aken, waar hij alle dagen foutloos sprong in de Youngster rubrieken. De Sires of the World in Lanaken was een eerste serieuze test en ook die werkte hij met glans af. In de winter kwam de doorbraak, met een nulrit in de GP van Genève en even later de tweede plaats in de GP van Mechelen. Conrad was toen amper acht jaar. In januari van vorig jaar won hij in Bazel op 1.55m en werd hij vijfde in de GP. Nadien heb ik Conrad twee maand rust gegeven met het oog op de WEG, zijn eerste internationaal kampioenschap.’ Wereldberoemd werd Conrad eind juni 2014, twee weken voor zijn dubbele nulrit in Aken. Op de Global Champions Tour van Parijs werkte hij een 1.50m-parcours foutloos af met enkel nog het bit in zijn mond toen het kopstuk volledig was afgezakt.


Ook Conrads nafok komt nu geleidelijk aan boven water. Gilles Botton geeft aan dat de oudste veulens het goed doen in de Franse Cyclus. Eén hengst werd al goedgekeurd voor Selle Français. Het gaat om Aristide de Hus (Conrad x Diamant de Semilly), uit de lijn van Quickly de Kreisker. Het dier staat in België bij Krismar Stables. Ook op de afgelopen veilingen in Frankrijk was de kroost van Conrad de Hus razendpopulair.

Dan rest ons nog één vraag: met welke ruiter springt Conrad de Hus volgend jaar op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro? Wij hopen alleszins dat onze Gregory hem kan houden. De eigenaar Xavier Marie heeft er echter geen geheim van gemaakt dat de hengst te koop staat. Het prijskaartje? Een miljoenenbedrag natuurlijk!

In beeld

Heusdens - Schäffer

Voorbije evenementen

CSI3* Lexington, KY 14/05 - 19/05

CSI2* Balmoral 14/05 - 17/05

CSI4* North Salem, NY 14/05 - 19/05

CSI4* Guadalajara 15/05 - 19/05

CSIO3* EEF Peelbergen 15/05 - 19/05

CSIO3* Martofte 15/05 - 19/05

CSI2* Busto Arsizio 15/05 - 19/05

CSI2* Wellington, Heckfield 15/05 - 19/05

CSI2* Lummen 16/05 - 19/05

CSI2* Thessaloniki - Ippos Club 16/05 - 19/05

CSI4* Wiesbaden 16/05 - 19/05

CSI2* Budapest 16/05 - 19/05

CSI4*/CSI2* Bourg en Bresse 16/05 - 19/05

CSI2* Deauville 17/05 - 19/05

CSI5* LGCT Madrid 17/05 - 19/05

Laatste Haverklap