Nieuwe paardenkliniek van Tom Mariën
Vandaag was in de gloednieuwe paardenkliniek van Tom Mariën (Equitom) de persvoorstelling.
EQUITOM opent state of the art uitgeruste paardenkliniek met eigen stamcellabo.
Op 4 mei opent Equitom officieel zijn nieuwe, paardenkliniek in het Limburgse Lummen. De paardenkliniek is supermodern uitgerust, de combinatie van de apparatuur en de faciliteiten vormen een unicum in Europa. Voor de bouw van deze kliniek deed Equitom beroep op gekende stallenbouwer Altez-Geerkens
Equitom vestigt zich niet toevallig in Lummen: Limburg is immers het centrum van de Belgische paardenwereld. De centrale ligging vlak bij het Klaverblad maakt de kliniek vanuit heel Europa makkelijk bereikbaar.
Combinatie van installaties en apparatuur uniek in Europa
De paardenkliniek achter paardenchirurg Tom Mariën is uniek in Europa. Ze is met bijzondere aandacht voor duurzaamheid gebouwd en uitgerust met de modernste technologie. Ze omvat:
- 2 operatiezalen,
- 3 ontwaakkamers,
- 5 intensive-care boxen
- 55 hospitalisatieboxen,
- een verzorgingskamer met een paardendouche en solarium.
De kliniek beschikt over een eigen uitgebreide medische beeldvormingseenheid met:
- MRI (Hallmarq),
- CT-scan, (Toshiba),
- botscan (M.I.E.),
- echografie (Aloka),
- radiografie.
De MRI van Hallmarq is een toestel enkel bestemd voor paarden. Er zijn in de wereld ongeveer 70 van deze toestellen, in België slechts twee, één ervan staat hier bij Equitom. Het toestel scant de onderbenen van het paard dat rechtop staat. De MRI geeft ons een gedetailleerd beeld van de weke delen en de benige structuren van de onderste ledematen van het paard. Op die manier kunnen de kleinste letsels opgespoord worden.
De CT-scan is een toestel dat ook voor humaan gebruik in ziekenhuizen wordt ingezet. De scanner geeft ons een zeer gedetailleerd beeld van botstructuren en een overzicht van de zachte weefsels van de distale ledematen, de knie, het hoofd en de hals van het paard.
Wij hanteren bij Equitom twee systemen. Enerzijds een lift waarop het paard gewoon rechtop blijft staan, de lift met het paard zakt in de grond, en zodoende kan het hoofd van het paard gescand worden. Rechtstaand scannen is in dit deel van Europa vrij uniek. Daarnaast beschikken we ook over een systeem met een tafel, waarbij we paarden onder volledige anesthesie kunnen scannen, op deze manier gebeurt het onderzoek van de benen, knie, hals, en eventueel hoofd.
=> Zo kunnen ook minder rustige paarden gescand worden.
=> Deze combinatie van de CT-scan, zowel rechtstaand als onder anesthesie,
samen met de MRI en de botscan is uniek.
=> Nergens in Europa is een paardenkliniek zo compleet uitgerust.
De Botscan van M.I.E. is speciaal ontwikkeld voor paarden. De botscan stelt ons in staat om een volledige scan van de botten van het paard te maken. De ‚hotspots' die met behulp van deze techniek zichtbaar worden gemaakt, geven zones aan van osteoartritis, ontsteking, infectie of lokale botlaesies zoals bot-oedeem, breuken, en botcysten.
Indicaties voor een botscan zijn slechte prestaties, problemen in nek, rug en bekken, complexe kreupelheid en breuken die op radiografie niet zichtbaar zijn zoals bijv. bekkenfracturen. Het onderzoek gebeurt terwijl het paard recht staat.
De hele installatie werd gecontroleerd door officiële instanties zoals Controlatom (instituut in België voor fysische controle, dosimetrie, medische stralingsfysica) en het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle).
Pioneer in stamceltherapie, eigen stamcelbank
Naast zijn deskundigheid op chirurgisch vlak is Tom Mariën ook pioneer in stamceltherapie bij paarden. Zijn paardenkliniek bevat een stamcellabo. Samen met een wetenschapper ontwikkelde Dr. Mariën verschillende soorten stamcellen waardoor de aanmaak van bijvoorbeeld nieuwe kraakbeencellen mogelijk werd, en waardoor de genezing van paarden versnelt.
Equitom beschikt over een eigen stamcelbank met verschillende soorten stamcellen voor de aanmaak van :
- kraakbeencellen (artrose)
- peescellen (behandeling van tendinitis en peesscheuren)
- huidcellen (behandeling van traag helende wonden, vb. bij Kastelino)
De resultaten zijn opmerkelijk. Dankzij deze ontdekkingen zullen ook mensen verzorgd kunnen worden.
Eigen productontwikkeling: voedingssupplementen tegen artrose
Artrose is een groot probleem bij paarden. Aangezien protheses bij paarden geen optie zijn, is Tom Mariën al 10 jaar bezig met onderzoek en ontwikkeling van producten tegen artrose.
In een eerste fase ontwikkelde Tom Mariën een voedingssupplement met hyaluronzuur, collageen, chondroitine, glucosamine en en aantal kruiden.
Bij paarden speelt het placebo-effect niet, en kan men perfect beoordelen of een product al dan niet werkt. Het supplement Arti-Sport was zo effectief bij paarden, dat al snel de vraag kwam om dit product aan te passen en op de markt te brengen voor humaan gebruik. In 2006 werden de eerste testen hiervoor uitgevoerd en werd GlobalMedics opericht. In 2010 kwam Arti-Forte, een middel voor mensen met gewrichtsproblemen, op de markt. De lancering van dit voedingssupplement kreeg al snel de aandacht van de Belgische pers.
Ecologie prioritair
De kliniek is omringd door 13 hectaren bos en weides waar de paarden in een zo natuurlijk mogelijke omgeving kunnen revalideren. De kliniek werd gezet met bijzondere aandacht voor ecologie en duurzaamheid.
De verwarming in de kliniek gebeurt door een bio-ketel waarbij het paardenmest als biobrandstof wordt gebruikt.
De ganse infrastructuur is voorzien van een nieuw natuurlijk vliegenwerend systeem om een optimale properheid en steriliteit te behouden.
Alle regenwater wordt opgevangen in grote citernen en opnieuw gebruikt. Zo wordt geen kostbaar water verkwist. Alle afval wordt zorgvuldig gesorteerd en gerecycleerd. Het domein beschikt ook over een eigen waterzuiveringsstation. De tuin rond de kliniek werd zo natuurlijk mogelijk aangelegd met inheemse beplanting.
Unieke karakter van Equitom
Het unieke karakter van Equitom komt, naast de bijzondere infrastructuur die op medisch vlak grenzeloze mogelijkheden biedt, dan ook tot uiting via:
- de unieke expertise en passie van Tom Mariën: de jarenlange ervaring en deskundigheid van Tom Mariën worden internationaal geprezen. Hij realiseert erg complexe operaties die anderen niet durven aan te gaan
- het paard en het welzijn van het paard staan centraal: alles vertrekt vanuit het welzijn van het paard
- persoonlijke aanpak: ondanks het succes en de drukte volgt Tom elk paard op en probeert hij de mensen persoonlijk te woord te staan.
- transparantie: Equitom draagt een doorgedreven transparantie hoog in het vaandel. Zelfs de operaties kunnen door de eigenaar van het paard bijgewoond worden.
Tom Mariën
Eigenaar en oprichter van Equitom, Dr. Tom Mariën, is een autoriteit in zijn vak. In België is hij bij het grote publiek gekend als de dierenarts die veulen Kastelino redde, maar zijn expertise inspireert collega’s wereldwijd. Tom Mariën durft en kan paarden redden die door vele anderen worden opgegeven.
- geboren op 1/10/1970 in Hoogstraten
- afgestudeerd in 1994 aan de Rijksuniversiteit Gent met grootste onderscheiding
- 1 jaar assistent aan de faculteit Dierengeneeskunde dienst Heelkunde
- 3 jaar specialisatie in Amerika
- 2001 kliniek Equitom opgericht
Innovatie in operatietechnieken en -materialen
Tom Mariën is uitvinder van verschillende nieuwe operatietechnieken die nu wereldwijd uitgevoerd worden:
- de laparoscopische sluiting van de milt-nierruimte, een preventieve ingreep om een bepaalde vorm van koliek te voorkomen,
- de laparoscopische verkleining van inwendige liesringen bij hengsten ter preventie van een liesbreuk zijn slechts enkele voorbeelden,
- was de eerste chirurg die via laparoscopie een nier verwijderde bij een paard.
=> Deze operaties worden momenteel uitgevoerd door chirurgen over de ganse wereld en hebben reeds duizenden paarden geholpen.
Tom Mariën werkte ook met diverse bedrijven samen om nieuwe chirurgische instrumenten te creëren die bepaalde operaties mogelijk maakten. Hij is auteur van meerdere publicaties rond o.a. stamcellen en chirurgie, is co-auteur van een aantal boeken over chirurgie en een veelgevraagd gastspreker op internationale congressen.