Sportief pensioen voor Claire Z
Rob Tijskens
02/01/2024 16:23
02/01/2024 16:25
3 min
Devos Stables
paardenfotograaf.be

Sportief pensioen voor Claire Z

De topmerrie Claire Z van de Belgische ruiter Pieter Devos zal op 15-jarige leeftijd afscheid nemen van de springsport. Tijdens een ceremonie in Jumping Mechelen werd de “favoriet” van Devos officieel op pensioen gestuurd en dit voor een dankbaar en deskundig Belgisch publiek. Het betekent ook het einde van een tien jaar lange carrière.

“Dit paard betekent alles voor mij,” zei Pieter. “Ze heeft me zoveel geleerd, zelfs de grootste lessen in het leven en alles wat met horsemanship te maken heeft, en ze heeft bovendien een kinderdroom waargemaakt met een Olympische medaille in Tokio. Ik heb zoveel aan haar te danken, afgezien van de sportieve triomfen.”

Claire Z (Clearway x Coronado) trok de aandacht van Devos toen ze nog maar twee jaar oud was in de weide. “Vanaf dat moment wist ik gewoon dat ze speciaal zou zijn”, zei Pieter, “maar voor mij gaf ze het woord 'speciaal' een extra betekenis.” Hoewel ze niet altijd de meest gemakkelijke merrie was, werkte Devos hard en langzaam om haar vertrouwen te winnen. “Ze liet me outside the box denken, en ik heb nog nooit een paard gehad dat me zo op de proef stelde als zij. Maar toen ze mij eenmaal vertrouwde, klikte alles en vanaf dat moment had ik het gevoel dat alles mogelijk was.”

Met vele CSI5* Grand Prix-overwinningen en podiumplaatsen op haar naam, Nations Cup-overwinningen, goud op de Europese Spelen en natuurlijk een Olympische medaille in Tokio – is Claire Z ongetwijfeld een van Devos’, en zelfs België’s meest succesvolle en consistente paarden.

“Hoewel dit natuurlijk de beste beslissing is voor Claire, is het jammer voor onze sport, vooral omdat Claire zo succesvol is voor België. Als we naar de Olympische Spelen in Parijs kijken, had ik haar eigenlijk graag nog een keer mee willen nemen. Maar ze heeft mij en ons land in de loop der jaren zoveel gegeven dat ze ons niets verschuldigd is. Ze verdient het allerbeste als ze met pensioen gaat en ik zou met een paard altijd een dag te vroeg stoppen dan een dag te laat.”

Claire gaat nu genieten van haar pensioen bij voormalige stalgenoten Espoir en Apart, die allebei op de grasvelden van de familie Devos verblijven. Pieter zei: “Ik hoop dat we ooit met haar kunnen fokken, omdat ik denk dat de wereld meer paarden zoals zij zou kunnen gebruiken! Hoe dan ook, we zullen naar haar luisteren en wat komt, dat komt. De belangrijkste prioriteit voor mij is dat ze in geluk en comfort kan leven, en dat ik haar kan zien wanneer ik thuis ben.”

“Ze is zo geliefd, niet alleen bij mij, maar bij mijn familie en ons hele team – ik heb het voorrecht gehad om al meer dan tien jaar met haar samen te werken, en ik hoop dat we nog vele jaren samen op een andere manier kunnen genieten . Bedankt Claire, namens ons allemaal en uit de grond van mijn hart.”

In beeld

Stephex Horse Trucks

Recent nieuws van deze redactie

Voorbije evenementen

CSI2* San Juan Capistrano CA 02/04 - 07/04

CSI2* Oliva 02/04 - 07/04

CSI4* Arezzo 02/04 - 07/04

CSI2* Cluny 03/04 - 07/04

CSI2* Peelbergen 03/04 - 06/04

CSI2* Bonheiden 03/04 - 07/04

CSI2* St Tropez - Gassin 03/04 - 07/04

CSI5*/CSI2* LGCT Miami Beach 03/04 - 07/04

CSI3* Gorla Minore 03/04 - 07/04

Laatste Haverklap