Heusdens - Schäffer

Koen Cromheecke
20/01/2006 21:29
6 min
paardenfotograaf.be

BWP stapt 21ste eeuw binnen: 28 hengsten naar derde faze.

DULF van den Bisschop een Heartbreaker x Achille-Libero H) is de siegerhengst van 52ste nationale hengstenkeuring. Dulf van den Bisschop is een fokproduct van Tom de Craene en werd voorgesteld door Joris De Brabander. Vice-kampioen werd Del Piero (Lord Z x Ladalco x Abgar xx), voorgesteld door Pieter van Tulder.

Het werd een historisch weekend voor het BWP dat de sprong naar de 21 ste eeuw maakt. De verhuis naar het Zilveren Spoor was een moedige, maar gedurfde beslissing. Vrijdag liepen de tribunes vol en ook zaterdag daagden de liefhebbers massaal op.

Handige marketing-jongens weten dat de verpakking minstens even belangrijk is als het product. Als verpakking voor een evenement kan het Zilveren Spoor tellen, maar ook de inhoud mocht er zijn. Finaal werden 28 hengsten aangewezen voor de derde faze die op 18 maart als vanouds in de ruiterschool in Oud Heverlee zal doorgaan. Het laat zich aanzien dat een aantal hengsten daar sterk uit de hoek zal moeten komen. Want vooral bij de oudere hengsten werd door de jury royaal aangewezen. Begrijpelijk, want alleen de voor de derde faze aangewezen driejarigen krijgt een voorlopig brevet voor tien dekbeurten. ,,Een aantal hengsten heeft het voordeel van de twijfel genoten. Maar daarmee is niks gezegd, want zeker voor de oudere hengsten zal de zadelproef van doorslaggevend belang zijn"", zegt Maurice Van Roosbroeck die de jury als adviseur bijstond. Die jury bestond dit jaar voor het eerst uit vier leden, want Boudewijn Schepers, Jan Vilain en Roger Van de Vijver kregen assistentie van Leon Flooren die straks Roger Van de Vijver moet opvolgen.

De jurering was tot en met de beoordeling van de 3-jarige hengsten uit eigen fok goed te volgen. Uit dit lot werden ook 5 hengsten geselecteerd voor de primering. Het gaat om Diabeau (Clinton x Skippy II x Lugano van la Roche), Del Piero P&B (Heartbreaker x Darco x Raimond), Dulf van den Bisschop (Heartbreaker x Achill-Libero H x Grannus), Del Piero (Lord Z x Ladalco x Abgar xx) en Der Senaat (President x Burggraaf x Animo).

De invloed van enkele BWP-topverervers (Darco, Clinton en Heartbreaker) bij deze primering is groot, maar terecht. Der Senaat, een kleinzoon van Clinton, was de favoriet van het publiek. De hengst liet een mooie gedragen galop zien, had ruimte in de draf en toonde macht en vermogen op de sprong. ,,Maar voor ons primeert het totaalbeeld bij de aanwijzing van de kampioen"", zegt Boudewijn Schepers. En dus viel de keuze op Dulf van den Bisschop. De bruine hengst won punten op exterieur en sprong netjes in de manieren. Dat kon ook gezegd worden van de vice-sieger Del Piero die, zeker de tweede dag, wat gespannen sprong en wat meer onder had mogen komen in de draf. Diabeau, de Clintonzoon, is een fokproduct van Ronny De Beule en werd voorgesteld door Van de Heffinck. Diabeau is een modern gelijnde hengst die wat meer ruimte mocht hebben in de beweging maar snel van de grond sprong en zich ook voorzichtig toonde. Del Piero P&B (Heartbreaker) is dan weer een fokproduct van de combinatie De Bock-Jonckers en werd voorgesteld door Valentijn De Bock. De hengst toonde tact en afdruk in de beweging, is correct gebouwd en sprong zonder meer goed.

Daarmee hebben we de geprimeerde hengsten gehad. De eigen fok kon, zeker bij de 2-jarigen, bekoren. Het BWP fokt correct gebouwde paarden die gemiddeld meer dan behoorlijk springen kunnen. Opvallend is dat heel wat hengsten uit een uitstekende moederlijn stammen en dat anderzijds de bloedvoering wat eng wordt. Het BWP blijft vissen in de vijver van de Darco-, Clinton- en Heartbreakernakomelingen. ,,Maar daar kunnen wij als jury weinig aan verhelpen. het BWP is nu eenmaal een klein stamboek"", merkt Jan Vilain op.

Enkele aangewezen hengsten stammen uit gereputeerde moederlijnen zoals die van Ta Belle van Sombeke, Hedje (Otterongo vand e Kopshoeve), Himalaya vd Padenborre (Ohio vd Padenborre en Val Thorens vd Padenborre) of Reina Z (Oh Starr).

Problemen had de jury met de beoordeling van de 3-jarigen en oudere hengsten en dat werd achteraf ook met zoveel woorden toegegeven. Bij de beoordeling van de driejarigen uit eigen fok was de aanduiding voor de derde faze nog goed te volgen. Bij de ouderen uit andere stamboeken werd, zoals eerder al vermeld, royaal aangewezen.

In de dressuurrichting werden 2 hengsten aangewezen. Domino van "t Heike (Ferro x Welt Hit II x Wendekreis), een wat beknopt aandoende hengst die evenwel meer dan behoorlijk sprong. Blikvanger was de in Hannover en Holstein gekeurde Fuerst Junior (Fuerst Heinrich x Landadel x Vollkorn xx) die zonder meer één van de betere hengsten uit het lot was.

Algemeen kan de verhuis naar het Zilveren Spoor en de nieuwe aanpak als een schot in de roos bestempeld worden. De BWP-hengstenkeuring "new-look" kan moeiteloos de vergelijking met enkele buitenlandse hengstenkeuringen doorstaan. Naar de toekomst toe dringen enkele kleinere aanpassingen en bijsturingen zich echter op. Zo had wat meer aandacht mogen besteed worden aan de primering en vooral een woordje uitleg van de juryvoorzitter bij de aanduiding van de kampioen en reserve-kampioen zou niet misstaan. Het uitbreiden van de hengstenkeuring met een fokkerijluik via enkele hengstenproeven bleek een meevaller en mits nog wat meer "show" en duiding wordt de BWP-hengstenkeuring ongetwijfeld een topper op de hippische kalender.

BWP-voorzitter Carl Rijcken toonde zich achteraf opgetogen. ,,We hebben een schitterend product maar we moeten het alleen nog beter zien te vermarkten naar het buitenland. De hengstenkeuring is een middel om dat te doen."" Rijcken kondigde nog wijzigingen aan, ondermeer wat betreft de nakomelingenkeuring van hengsten. Dat zal in de toekomst gebeuren op basis van de merrierapporten en de gegevens die op de wedstrijden vrijspringen verzameld worden. Dat het BWP niet alleen goede, maar ook gezonde paarden fokt blijkt ook uit de cijfers van de veterinaire keuring. ,,De uitval daar is voor hengsten van een BWP-vader 20 procent lager dan de uitval bij andere hengsten"", aldus Rijcken.

Afspraak voor de derde faze op 18 maart in Oud Heverlee, de derde faze wordt daar ingebed in de Hergon-cup.

Hieronder 2 foto"s van Dulf:

Hieronder vindt u een overzicht van de 28 hengsten. Voor alle andere foto"s (meer dan 1000) van de (niet)weerhouden hengsten en showproeven klik hier.


Dakar C (Burggraaf x Codexco)


Dynamite v/h Zorgvliet (Chin Chin x Darco)


Diabeau (Clinton x Skippy II)


Darmello (Darco x Alme)


D"Ukase (Heartbreaker x Jasmin)


Del Piero P&B (Heartbreaker x Darco)


Dulf Van den Bisschop (Heartbreaker x Achill-Libero H)


Del Piero (Lord Z x Ladalco)


Dream d"Hedge Wulf Selection (Parco x Hedjaz)


Dawson van "t Nachtegalenhof (Pierrot x Daco)


Der Senaat 111 (President x Burggraaf)


Dawson van de Padenborre (Quidam de Revel x Fleuri du Manoir)


Don Quichot (Quite Easy x Ramiro)


Clipper van de Begijnakker (Lux Z x Rivage de Poncel)


Casper (Nabab de Reve x Codex)


Carembar de Muze (Nabab de Reve x chin Chin)


Chirac van het Geinsteinde (Parco x Skippy II)


Cobus (Utrillo v/d Heffinck x Darco)


Calidos (Vamiro M x Calvados)


Domino van "t Heike (Ferro x Welt Hit II) (richting dressuur)


Fuerst Junior (Fuerst Heinrich x Landadel) (richting dressuur)


Nevado van de Rostal (Acorado x Contender)


Catwalk van de helle (Catoki x Sir Shostakovich XX)


Breemeersen Conquest (Contendro x Escudo I)


Climax van de Heffinck (Cassini I x Aurello I)


Massimo (Cassini I x Reichegraf)


Courtello Z (Chellano Z x Calvin)


Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSI3* Lexington, KY 14/05 - 19/05

CSI2* Balmoral 14/05 - 17/05

CSI4* North Salem, NY 14/05 - 19/05

CSI4* Guadalajara 15/05 - 19/05

CSIO3* EEF Peelbergen 15/05 - 19/05

CSIO3* Martofte 15/05 - 19/05

CSI2* Busto Arsizio 15/05 - 19/05

CSI2* Wellington, Heckfield 15/05 - 19/05

CSI2* Lummen 16/05 - 19/05

CSI2* Thessaloniki - Ippos Club 16/05 - 19/05

CSI4* Wiesbaden 16/05 - 19/05

CSI2* Budapest 16/05 - 19/05

CSI4*/CSI2* Bourg en Bresse 16/05 - 19/05

CSI2* Deauville 17/05 - 19/05

CSI5* LGCT Madrid 17/05 - 19/05

Voorbije evenementen

CSI3* North Salem, NY 07/05 - 12/05

CSI3* Lexington, KY 07/05 - 12/05

CSI2* Nîmes 08/05 - 12/05

CSI5*/CSI4* Hamburg 08/05 - 12/05

CSI4* Montefalco 08/05 - 12/05

CSI2* Lummen 08/05 - 12/05

CSI3* Cabourg 08/05 - 12/05

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 08/05 - 12/05

CSI3*-W Szilvásvárad 09/05 - 12/05

CSI2* Thessaloniki - Ippos Club 09/05 - 12/05

CSI2* Montfort sur Meu 09/05 - 12/05

CSI2* Peelbergen 09/05 - 11/05

CSI2* Drammen 09/05 - 12/05

CSI2* München-Riem 09/05 - 12/05

CSI3* Eindhoven 09/05 - 12/05

Laatste Haverklap