Stephex Horse Trucks

Vannueten Louis
27/10/2006 08:49
3 min

Vlaslemen doen het steeds beter

Strooisel voor paardenstallen heeft in het laatste decennium nogal wat nieuwe spelers op de markt gebracht welke vanuit de diverse belangengroepen zowel worden afgekraakt als opgehemeld...
Vaak wordt hierbij beroep gedaan op erg subjectieve criteria, soms overgoten met een (pseudo-)wetenschappelijk sausje waarbij men zich meestal bezondigd om ´appelen met citroenen´ te vergelijken.
Houtkrullen, zaagsel en andere van hout afgeleide producten (pellets) in korrelvorm laten wij hier volledig buiten beschouwing. Ook deze producten kennen hun voor- en tegenstanders maar bij deze beoordelingen strandt men steeds weer op de problemen aangaande de pH (of zuurtegraad) van de mest en de afzetmogelijkheid ervan.

Paardenbed voor champignonteelt

Tarwestro zou voor grootverbruikers als manèges en stoeterijen geen alternatief kennen omdat de champignonkwekers sinds jaar en dag hun compostsamenstelling op basis van tarwestro met paardenmest koesteren.
Een Amerikaans proefstation voor de champignonteelt houdt echter duidelijk de deur open voor vlaslemen, henneplemen en koolzaadstro als geschikte voedingsbodems voor champignons. Door de economische wetmatigheden zoals beschikbaarheid, prijs en transport twijfelen de industriële champignonkwekerijen voorlopig nog om hun bedrijf over te schakelen.
Wat zou er een ´kleinere´ ´Bio´-champignonkweker van speciale champignonvariëteiten echter van weerhouden om zijn teelt met mest van vlaslemen of henneplemen te proberen? Zijn kweeksubstraat zou alleszins minder chemische residuen bevatten.

De risico´s van tarwestro

Dat tarwestro het meeste risico´s voor paarden met zich brengt is echter wél een objectief gegeven. Schimmels en stuifmeel (onvermijdelijk aanwezig) en residuen van herbiciden en insecticiden welke ook nog tot één maand voor de oogstdatum worden toegediend zijn hiervan de ware boosdoeners. Iedere paardenbezitter kent hiervan de nare gevolgen.
Daarenboven beschouwen de meeste paarden hun tarwestrobed als ruwvoer en verorberen ze er oncontroleerbare hoeveelheden van. In de natuurlijke vorm is het absorptievermogen zéér gering maar in fijngesnipperde vorm evenaart het de eigenschappen van vlas, hennep en (ook fijn gehakseld) koolzaadstro. In tegenstelling tot bv. de bittersmakende vlaslemen, waarvan paarden wél proeven maar het niet lusten, kan het sponseffect van fijn gehakseld tarwestro (in grote hoeveelheden) nog voor méér narigheid zorgen.

Bedje gezond

Vlas en hennep zijn sterk afwijkende gewassen welke tijdens hun teelt nauwelijks én met véél mildere bestrijdingsmiddelen worden behandeld. Na de maand april komen er tot de oogst in juli of augustus helemaal geen chemische producten meer aan te pas!
Gezien het economische draagvlak voor de teelt van vlas en hennep worden alleen deze partijen verwerkt die op het gebied van droogtegraad, afwezigheid van schimmels of ziektesporen, enz?, voldoen aan de hoogste criteria die gesteld worden. Voor aangetaste vezels is er immers geen markt en dergelijke partijen worden dan ook vernietigd. De lemen die het nevenproduct van de goedgekeurde partijen vormen zijn dan ook vanzelfsprekend in orde.

Stof, zand en andere onzuiverheden zijn een andere geschiedenis en de mate van hun aanwezigheid is o.m. afhankelijk van het feit of het gewas al of niet ´staande´ of ´gevallen´ (door onweders en hagelbuien) kon worden geoogst.
De bonafide producenten hebben echter zwaar geïnvesteerd in reinigings- en ontstoffingsinstallaties en de oogstvoorgeschiedenis mag eigenlijk geen rol meer spelen bij het gebruik in de paardenbox.

Meer lezen over ThoroBed? KLIK HIER



Komende evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap